Examen doen met diabetes.jpg

Examenstress

Zoals zo veel kinderen is ook onze dochter deze week begonnen met haar eindexamen. Niet zo erg natuurlijk behalve als je diabetespatiënt bent.

Ze is zenuwachtig want ze weet niet  wat ze kan verwachten. Logisch, alleen zien we dat terug in haar waardes.  Die stijgen sinds afgelopen week alleen maar. Als ik zenuwachtig ben zal ik ook een hogere bloedsuiker hebben alleen merk ik dat niet en regelt mijn lichaam dit zelf. Sanne spuit haar hogere waardes weg en heeft een pomp zodat ze ook haar hoge waardes ook weg kan bolussen.

Maandag ochtend begint niet top. Haar pomp geeft storing dus nog gauw even voor school de firma bellen. Er is paniek in de tent en uiteindelijk gaat ze zonder pomp, maar met spuit, naar school. Als ouders hoop je dat ze niet gaat stijgen of zakken waardoor ze haar concentratie verliest.

Godzijdank is haar eerste examendag goed gegaan. En gaan we positief door.

Dezelfde dag nog krijgt ze een nieuwe pomp, zodat ze zich weer kan focussen op haar examen.

Helaas start ook dag 2 niet best. Ze heeft vannacht 4 uur lang op een 33 gezeten omdat haar naald niet goed zat. Doodmoe van een onrustige nacht moet ze haar examens gaan maken. Als dat maar goed gaat…

Vanaf school krijg ik al het eerste appje dat ze op een 18 zit. Niet best, gelukkig letten ze op school goed op haar. We hopen dat ze haar examen niet heeft verpest vandaag, door haar hoge bloedsuikerwaarde met als gevolg het verlies aan concentratie. Morgen weer een dag, hopelijk gaat het dan beter.

Natuurlijk is de examenperiode voor alle kinderen en ouders spannend, maar onze gedachten gaan echt uit naar alle examenkandidaten met diabetes en hun ouders. Want deze kinderen moeten dubbel zo hard werken, voor hen is het examens doen met extra hobbels. Soms werken deze hobbels mee en zitten ze goed met de waardes, maar helaas is de werkelijkheid anders.

Wanneer onze Sanne straks haar examen gehaald heeft, zijn we dubbel zo trots op ons diabetespatiëntje die zo hard heeft gewerkt. Die gewoon die grote hobbels neemt omdat ze niet anders kan.

Ik wens alle examenkandidaten met diabetes en hun ouders heel veel succes met het eindexamen. Laten we met z’n alle hopen dat de diabetes een beetje goed gezind is de komende 2 weken.


Gerelateerde blogberichten

Blog Debby - met een glimlach op de weegschaal.jpg
10 februari 2020

Met een glimlach op de weegschaal

Blog Debby - mbo-opleiding.jpg
10 december 2019

Volg je dromen!

03 december 2019

Oppas-app van D-Support | Diabetes TV | Aflevering 19