Blog Annemarie 1400 x 660 px.jpg

Mentale druk

Op 16-jarige leeftijd krijgt een lange slanke blonde sportieve puber te horen van haar internist, dat zij de rest van haar leven zichzelf zal moeten spuiten. Enige informatie ontbreekt betreft de psychische druk, die een chronische ziekte met zich meebrengt. Diabetes type 1 is de diagnose.

Als puber sta je al voor veel keuzes, laat staan als je brein ook nog 24/7 achterwacht houdt, want dat overkomt je, als je niet onnodig in de problemen wilt raken. Helaas heb je niet alles in de hand.

Positiviteit, zelfspot en humor zorgen ervoor, dat zij zich niet laat afschrikken en keer op keer doorgaat. Vallen en weer opstaan. Iedere uitdaging betekent mentale druk, dus groei. Met alleen spuiten was zij nooit zover gekomen. Ook na meerdere tegenslagen kom je nog steeds sterker uit de strijd, hoe ongeloofwaardig dat ook lijkt.

Spuiten, prikken, controleren is vervelend, de juiste bloedsuikers op orde houden een dagtaak, het staat niet in verhouding tot de mentale druk die het leven met diabetes 1 met zich meebrengt. Een depressie of burn-out ligt makkelijk op de loer. Eigenlijk zijn we allemaal perfectionisten. We proberen zo goed mogelijk de dag door te komen door onze suikerstanden optimaal te regelen, dan nog worden we vaker teleurgesteld dan we hopen. Sta er eens bij stil wat voor doorzetter je eigenlijk bent. Diabetes heeft je veel krachtiger gemaakt dan je waarschijnlijk ooit besefte. Al lijkt diabetes een lichamelijke kwestie, het is ons brein dat overuren maakt.

Lees ook Annemaries eerdere blog: Schaamte


Gerelateerde blogberichten

03 december 2019

Oppas-app van D-Support | Diabetes TV | Aflevering 19

29 november 2019

Vlog: Familie & Diabetes

Header podcast - diabetestype1.jpg
13 november 2019

Luister de eerste podcast 'High on insulin'