Over de grens van Inge Verhagen.jpg

‘Over de grens met diabetes’

Eropuit trekken en andere culturen leren kennen heb ik al op jonge leeftijd gedaan omdat mijn vader zo avontuurlijk en reislustig was en voor zijn werk nogal eens in het buitenland vertoefde. Behalve dat ik regelmatig heb gebackpackt kwam ik ook al jong in Pakistan via een stage van vijf maanden, gekoppeld aan mijn opleiding als verpleegkundige. Daar werd ik met de neus op de feiten gedrukt: gezondheidsproblemen waren er aan de orde van de dag en er was aan vrijwel alles een gebrek. Hoe je kansen zijn als je ziek wordt, hangt af van de plaats waar je wieg stond. Helaas is dit vaak nog steeds zo.

Diabetes over de grens

Als verpleegkundige maakte ik enkele jaren geleden deel uit van een netwerk palliatieve zorg. Daar werd door een oncoloog een oproep gedaan om mee te werken aan een pilot voor het opzetten van een palliatieve zorgkliniek in Vietnam. Daar ben ik toen, samen met mijn partner, ingestapt en na afloop van de pilot zijn we doorgereisd naar een ziekenhuis in Nepal. Via via was ons gevraagd daar verpleegkundigen te trainen op het gebied van wondzorg, pijnbestrijding en vooral ook op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Natuurlijk hebben we ook meteen het onderwerp ‘diabetes’ erbij gepakt. Elke dag was een verrassing, alleen al daarover kan ik een boek schrijven!

Dit voorjaar gaan we weer naar Namibië om mee te werken aan een project voor diabeteszorg. Dat doen we als vrijwilliger, op eigen initiatief. We betalen onze eigen vliegtickets en huren daar een auto. Wij beschouwen het als onze vakantie en genieten ook meteen van dit prachtige land! We zijn ook al vaker langere tijd, meestal 6 maanden, naar andere landen gegaan om te reizen of te werken. Dan namen we onbetaald verlof of ontslag. Bij terugkeer in Nederland lukte het altijd wel weer snel om werk te vinden.

Boek ‘Over de grens met diabetes’

Op dit moment werk ik onder andere als reizigersverpleegkundige. Ik heb regelmatig contact met mensen met T1D die op reis gaan. Als ervaringsdeskundige én met de kennis vanuit mijn vakgebied, reizigerszorg, kan ik hen tips geven. Door de steeds terugkerende vragen van 'lotgenoten' besloot ik op een dag om een boek uit te geven met hierin mijn ervaringen en avonturen. Daarnaast staan er paklijsten, tips en adviezen in voor reizen met T1D, samengesteld met behulp van internisten en diabetesverpleegkundigen.

Het boek ‘Over de grens met diabetes’ is in juni verschenen. De eerste oplage van vijfhonderd stuks was al snel uitverkocht. Er is een tweede druk gekomen, het boek is te bestellen via JDRF. Het boek kost tien euro en dat gehele bedrag (evenals de verzendkosten) komt ten goede aan Stichting JDRF. 

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen via: overdegrens@hotmail.com

Met dank aan  Herman van Dinther.


Gerelateerde blogberichten

15 juli 2020

De mentale impact van diabetes | Diabetes TV | Aflevering 22

Gedicht Suikerkontje - Geef je ziekte maar aan mij.jpg
31 juli 2020

Geef je ziekte maar aan mij...

Header podcast aflevering 6.jpg
24 augustus 2020

Podcast High on Insulin afl 6 | Wouter Tullenaar - Studeren met Diabetes