diabetes type 1 zwangerschap.png

Na de zwangerschap

Zo. Dat zit erop. Twee gezonde jongens op de wereld gezet en dat met diabetes type 1. Ik vond het een hele klus, maar het resultaat mag er zijn. Voor ons blijft het hierbij. Ik ben super dankbaar voor mijn mooie mannengezin en vond het twee keer een hele beproeving, dat zwanger zijn.

Zoals zo vaak voor en tijdens de zwangerschap, vragen ook nu weer mensen aan me; ‘en hoe gaat het nu met je suikers? Is het weer een beetje op orde na de zwangerschap?’

Ehh…nee? Het is namelijk nooit op orde geweest. Voor mijn gevoel dan. Ja behalve dat derde trimester in de zwangerschap, dat is wel echt de meest relaxte suikerperiode uit mijn leven geweest, waarin de waardes voor het eerst eens deden wat ze moesten doen. Maar nu…neuh. Niet echt.

Maar weet je, dat kan ook helemaal niet. Míjn lijf werkt namelijk zo, dat de waardes alleen enigszins in het gareel blijven als ik zelf kneiterhard mijn best daarvoor doe. Zoals ik deed toen ik groen licht nodig had voor onze zwangerschapswens. Of tijdens beide zwangerschappen zelf. Tja, dan doe je het ook echt ergens voor natuurlijk.

Maar nu? De boog is al zo lang gespannen geweest, het is wel even fijn om het te laten vieren. En daarbij, als je een peuter rond hebt rennen en een baby groot wil krijgen, dan heb je wel wat meer aan je hoofd dan ieder moment van de dag met je suikers bezig zijn. Ik ben al blij als ik spontaan een rondje kan gaan wandelen met de jongens, zonder hypo tot gevolg. Of dat een hypo zich aandient als ze net allebei een middagdutje doen. Perfecte timing. Komt natuurlijk maar zelden voor.

En ach, in de tussentijd geniet ik dan maar van de grappige situaties die diabetes soms veroorzaakt. Van het blije gezicht van Jan, als hij aan mijn sensor hoort dat ik een hypo heb. En dus…klaarstaat om het laatste slokje appelsap te mogen opdrinken. Of wanneer hij heel geïnteresseerd kijkt hoe ik een nieuwe pomp aan het vullen ben. ‘Doe je er wel genoeg benzine in mama? Oh nee…insuline.’ En dan vervul je ook deze handeling toch weer met een glimlach op je gezicht…

Wil je meer lezen over zwanger zijn met diabetes en het moederschap? Lees dan mijn boek ‘Doe mij maar diabetes … en een baby’. Te verkrijgen via doemijmaardiabetes.nl en  bol.com als paperback en e-book.


Gerelateerde blogberichten

Blog Kirsti - Suikermama's - You can do it header.jpg
31 augustus 2021

You can do it! Diabetes en zwangerschap is niet per sé topsport

Blog Bea Pors - Suikermamas.jpg
02 augustus 2021

In blijde verwachting

Blog Orietta- Bram net geboren.jpg
18 september 2020

Nooit meer zonder CGM