De bevalling...

Loes • 30 November 2018
bevalling met diabetes type 1.png

In mijn vorige blog kon je lezen hoe ik mijn tweede zwangerschap tot een goed einde probeerde te brengen. Ik vond het een ware beproeving. Waar ik in mijn eerste zwangerschap nog gewoon op de bank kon crashen als het even niet meer ging, liep er nu een actieve peuter rond die de hele dag met mama wilde spelen. Niet te doen zal ik je zeggen.

Ik keek dan ook reikhalzend uit naar het moment dat de baby gehaald zou worden. Vanwege de historie (onze eerste zoon werd na 30 uur bevallen toch met een spoedkeizersnede gehaald en dat bleek een hele goede keus met zijn 5,2 kg) , werd de keizersnede deze keer gepland. Uiteindelijk gebeurde dat met 37 weken al, omdat hij op de echo wel érg zwaar leek te zijn. En dat was hij ook. 

Sieb (1).png

Op 9 juli 2018 werd onze Sieb geboren. 5670 gram schoon aan de haak. Geen grapje. Ik kan je zeggen; als je in het ziekenhuis een attractie wil zijn, moet je een kind van dit formaat op de wereld zetten.

Sieb werd geboren met een hypo en heeft de eerste uren van zijn leventje heel wat te verduren gehad. Aan allerlei infusen, slangetjes, met sonde enzovoort werd hij in de couveuse op mijn kamer gereden. Een kindje van bijna zes kilo in de couveuse, dat ziet er best wel vreemd uit.  

Toen ik laatst een lezing gaf over zwanger zijn met diabetes, kreeg ik de vraag of deze zware kindjes ook altijd zo fors blijven. Dat is ook een van de dingen die ik destijds als eerste aan mijn gynaecoloog vroeg, toen ze zei dat diabetesmama’s over het algemeen zwaardere kindjes kregen. Inmiddels kan ik je uit ervaring zeggen dat dat niet zo is. Onze Jan is nu drie jaar, en zat bij de laatste controle op het consultatiebureau voor het eerste in de groene zone qua BMI. Hallelujah. Dus wat Sieb betreft heb ik ook goede hoop, al is het best wel gek om voor hem al maat 74-80 te kopen, terwijl hij pas vier maanden oud is.

P.S. Het is niet de bedoeling je de stuipen op het lijf te jagen met dit verhaal. Mijn HbA1c varieerde tijdens de zwangerschap van 50 tot 55 en ik had mijn waardes best prima onder controle. Dat mijn beide kindjes zo zwaar waren bij de geboorte, zal waarschijnlijk ook gedeeltelijk met erfelijke aanleg te maken hebben. Als ik geen diabetes had gehad, waren ze misschien ook wel over de vier kilo heen gegaan, nu zorgde diabetes net voor die laatste grammen die het vrij extreem maken. Belangrijkste is: ze zijn beide gezond! Laten we dat vooral zo houden!

Wil je meer lezen over zwanger zijn met diabetes? Lees dan mijn boek ‘Doe mij maar diabetes … en een baby’. Te verkrijgen via doemijmaardiabetes.nl en  bol.com als paperback en e-book.