Een week diabetes

Wanda Catsman • 2 July 2018
rhf180527_Camino-RH2_2539 (1) (1).jpg

Als communitymanager van diabetestype1.nl wil ik me zo goed mogelijk verdiepen in jullie leefwereld. Maar de impact van diabetes type 1 echt ervaren, dat bleef lange tijd lastig. Tot ik hoorde over de jaarlijkse wandelchallenge van de Bas van de Goor Foundation, over de beroemde Camino naar Santiago de Compostella. In mijn vrije tijd ben ik een fanatiek wandelaar. Dit is mijn kans, dacht ik, en schreef me snel in!

Tijdens de eerste training met de groep kwam het idee om tijdens de reis zelf te gaan ervaren wat het inhoudt om dag en nacht rekening te houden met diabetes type 1. Er werd afgesproken dat ik ook mijn bloedglucosewaarde zou monitoren door middel van vingerprikjes. Later kwam daar ook een pomp bij, gevuld met fysiologisch zout.

In voorbereiding op deze reis merkte ik al dat je met veel dingen rekening moet houden. Hoeveel teststrips, infuussets, fysiologisch zout, naalden e.d. neem ik mee? Extra batterijen werden aangeschaft en volgens de nieuwste eisen van de vliegtuigmaatschappij verpakt. Voor de zekerheid nog even de handleiding van de pomp downloaden en ik was klaar om te gaan.

In Spanje aangekomen was het dan eindelijk tijd om de pomp ook werkelijk aan te sluiten. Ik had al een keer een infuusset geplaatst, maar dat was inmiddels een aantal weken geleden. Gelukkig kreeg ik hulp van een van de deelnemers. Stap voor stap namen we het proces door. Toen het tijd was om de naald in te schieten, kreeg ik het toch wel even warm… Ik ga iets aansluiten op mijn lijf dat automatisch vloeistof naar binnen pompt… Ik moest echt even slikken. 

Eenmaal aangesloten was het tijd om te gaan slapen. Maar waar laat je dan je pomp? Het werd een onrustige nacht….

De volgende ochtend direct mijn bloedglucose gemeten en richting het ontbijt. Daar maakte ik kennis met het berekenen van koolhydraten, maar ook met de invloed van de inspanning die we vandaag zouden gaan leveren en hoe je daar rekening mee moet houden. Pistoletjes met kaas … tijd die insuline in je lichaam blijft… Gelukkig rekende Bas het voor me door! 


De rit naar ons startpunt duurt iets langer dan verwacht. Stress! Ik heb immers rekening gehouden met de insulinetoediening… Extra meten en bijstellen dus. Tijdens het wandelen gaat de basaalstand op -60%. Ieder uur meten we onze bloedglucosewaarde en overleggen we over de te nemen stappen.

De wandeling is fantastisch mooi en de gesprekken met de deelnemers geven mij heel veel inzichten. Het moment dat ik een hypo bij één van de deelnemers niet direct herken zal mij altijd bij blijven. Vanuit de theorie kan ik zo alle symptomen opdreunen, maar als het dan echt gebeurt heb ik het niet door. Hoe erg is dat! 

Na drie dagen is het tijd om de infuusset te vervangen. Wanneer ik de infuusset van mijn buik trek, breekt het fibertje af. Dikke stress! Ik ben helemaal alleen en heb geen idee of dit kwaad kan. Met trillende handen plaats ik een nieuwe. Een half uur later komt mijn kamergenoot binnen en stelt mij gerust, het kan geen kwaad.

In de stress heb ik de nieuwe infuusset op de verkeerde plaats gezet. Het zit precies op mijn broekrand en op de plaats waar de heupband van mijn rugtas drukt… Niet heel handig, maar we dealen er mee.

Op een dag vergeet ik een tasje met elektronica en mijn batterijen mee te nemen. Precies op dat moment is de batterij van mijn glucosemeter leeg. Gelukkig ben ik op stap met 20 mensen met diabetes. Bas heeft een extra meter die ik mag gebruiken. Voor nu ben ik gered, maar als ik alleen was geweest had ik echt een probleem gehad, besef ik.

Na een week diabetes mag ik eindelijk de pomp weer afkoppelen. Ik denk aan al die mensen die dag in dag uit bezig zijn om hun bloedsuiker onder controle te houden. Ik heb zoveel respect voor jullie. En ik hoop dat er ooit een dag komt dat jullie ook je pomp af kunnen koppelen of je insulinepen voorgoed in de la kunt stoppen.

Foto: Ronald Hoogendoorn