Hartekreet

JDB • 6 August 2018
Jeannette hartekreet.jpg

Onlangs was ik op het spreekuur van mijn internist. Gewoon op controle zoals gebruikelijk. Ze vroeg of ze nog iets voor me kon doen. Nou, zei ik, wat ik niet begrijp aan diabeteszorg in Nederland: alles word gecheckt – ook ogen, nieren, voeten, eetgewoonten, etc. Maar niet HET HART! We weten allemaal dat diabetes killing is voor je bloedvaten. Zeker met een te hoog HbA1c. Hoe kan dit? De internist nam dit heel serieus en gaat het bespreken in het eerstvolgend overleg met de cardiologen ...

De reden voor mijn vraag is mijn eigen ervaring. Al jarenlang heb ik last van vermoeidheid, vage klachten zoals rugpijn, af en toe benauwd, nek en schouderklachten etc. Ik ben zelfs in 2014 drie maanden ziek geweest in de zomer. Toen heb ik allerlei onderzoeken gehad maar er kwam niets uit. Dan ben je blij dat alles in orde is, maar te verklaren viel het niet. Als snel is dan het idee: tja, je hebt veel mee gemaakt, de overgang, stress, wat kan dat veel doen met een mens. Tussen de oren dus!  

Van de winter kwam ik niet meer vooruit op mijn fiets. Ik kreeg het benauwd, loodzware benen en moest gewoon huilen van ellende als ik afstapte. Gezien mijn zorgachtergrond dacht ik toen: terug naar mijn huisarts ... Mijn ijzergehalte bleek te laag, waarvoor ik medicijnen kreeg. Na een aantal weken gebruik merkte ik wel dat ik meer energie kreeg daarvan maar nog lang niet genoeg om te kunnen fietsen. Weer terug naar de huisarts en gevraagd of ik naar de cardioloog mocht. 

Die zei meteen al: ik denk dat u lijdt aan angina pectoris (vandaar de pijn op de borst) gezien uw leeftijd en uw diabetes. Vrouwen hebben namelijk heel andere verschijnselen dan mannen en dat is nog te weinig bekend! Ik kreeg medicijnen vanaf dat moment, een vaatverwijder om het hart meer lucht te geven en een bloedverdunner in milde vorm. 

Inmiddels kan ik dankzij de medicijnen weer fietsen en heb ik alle mogelijke onderzoeken van het hart gehad en pas bij de laatste kwam er uit dat ik 2 vernauwingen heb in mijn kransslagader. Nu is het wachten op het behandelplan. 

Dus, hou dit in het achterhoofd als je als vrouw soortgelijke klachten hebt en er niets word gevonden. Hopelijk gaat er in de zorg ook meer op gelet worden.