Eric leven zonder angst.jpg

Leven zoals ik wil, zonder angst

Sinds eind 2009 ben ik diabeet, type 1. Nota bene op 11 november. De dag van Sint-Maarten, waarop alle kinderen in de buurt met hun lampion van deur naar deur gaan om zo veel mogelijk snoep te verzamelen. Sweet irony …

HbA1c

Jarenlang is het goed gegaan, waarbij ik het met insulinepennen redelijk onder controle had. Met de nadruk op redelijk. Over de jaren een stijgend HbA1c, waardoor pomptherapie weleens de aangewezen behandeling zou kunnen worden. In een poging om mijn HbA1c beter onder controle te krijgen, heb ik gedurende negen maanden een Continue Glucose Monitor kunnen gebruiken. Het resultaat: een prachtige stabiele lage waarde, een smalle bandbreedte van mijn streefwaarden en een betere instelling van mijn insuline.

Hypo unaware

Nu ben ik de laatste jaren langzamerhand hypo unaware geworden. Geen beste combinatie met een smalle bandbreedte van streefwaarden. Niets is vervelender dan overvallen te worden door een hypo. Pure paniek, met een eetkick tot gevolg en daarna vaak een enorme hyper. Om maar te zwijgen over de impact op je dagelijkse leven met een altijd aanwezige angst voor hypo's.

Hoe nu verder?

Na wat onderzoek kwam ik het Guardian Connect systeem van Medtronic tegen. Een Continue Glucose Monitorings systeem met ‘Predictive Alerts’. Eureka! Twee vliegen in één klap: mijn glucose binnen mijn streefwaarden houden en gewaarschuwd worden als het fout dreigt te gaan. Het systeem bestaat uit een Enlite sensor met de Guardian Connect transmitter en een app op je telefoon. Via bluetooth zijn de transmitter en je telefoon met elkaar verbonden.

Leven zoals ik wil, zonder angst

Fantastisch! Sinds ik het Guardian Connect systeem van Medtronic gebruik, heeft het systeem al meerdere malen voorkomen dat ik in een hypo danwel hyper raak. 

De Enlite sensor in combinatie met Guardian Connect transmitter is heel klein. Daardoor merk ik het systeem totaal niet op in mijn dagelijks leven. Dankzij de predictive alerts ben ik nu 24/7 zonder de angst dat ik in een situatie kom waarin blinde paniek overheerst, of bewusteloos raak doordat mijn suikerspiegel veel te laag is en ik er niet meer op kan anticiperen. 

Tuurlijk tel ik koolhydraten en stem daarop mijn insuline af. Maar dit is werkelijk het enige moment op de dag dat ik bewust met mijn chronische ziekte bezig ben. Tot het moment dat ik een subtiele trilling aan mijn pols voel en weet dat ik actie moet ondernemen …


Gerelateerde blogberichten

Blog Vera - Aan de slag met loopen header.jpg
19 mei 2020

Aan de slag met loopen!

07 juni 2017

Wat heb jij nou op je arm?

Blog Vera - Klaar voor de start.jpg
09 juli 2020

Klaar voor de start!