Mijn zorgverlener kies ik zoals ik mijn kapper kies

Ik kies mijn zorgverlener zoals ik mijn kapper kies: contact zonder afspraak; neemt de tijd; ik kan openlijk en ontspannen praten en bovenal niet iemand om de goede schijn voor op te hoeven houden. Decadent of terecht?

Als je mij 15 jaar geleden gevraagd zou hebben welke zorgverlener ik kies, zou ik zeggen: decadent. Mijn internist, de suikerkoning van Nederland, ging het lijstje van vragen af of ik mijn verantwoordelijkheid wel nam als diabeet en aan het eind van het gesprek was ik wel of niet geslaagd voor deze test. De goede man heeft veel kennis maar deze omgang hielp mij niet in het reguleren van mijn suiker. Ik was ook niet altijd eerlijk, ik hield hem een positiever beeld voor dan het in werkelijkheid was. Ik kreeg er schuldgevoel en haast te noemen faalangst voor terug. Maar zo verhielden arts en patiënt zich nou eenmaal tot elkaar. Weinig persoonlijk en zakelijk.

Mijn collega krijgt bij het koffiezetapparaat ook die positieve versie. Want als ik maar een beetje uitweid over wat ik ervoor moet doen en laten, begin ik een lang en ongezellig relaas. Daar zit niemand op te wachten.

Laten we eerlijk zijn, door positief te blijven spreken over mijn leven met suikerziekte hou ik het luchtig en leefbaar. Maar ik leef daardoor deels aan de oppervlakte, in de versimpelde summiere versie van wat leven met diabetes eigenlijk inhoudt.

Ik quote mijn diabetesverpleegkundige: “Diabetes is een part-time job”. Daarom is het enorm belangrijk dat ik een zorgverlener heb waar ik me fijn voel, waar ik deze wereld vrij bloot kan leggen om begrepen en geholpen te worden.

Zo ben ik mijn zorgverlener als mijn persoonlijke wasserette gaan zien: Met de tips en trics van mijn specialist weet ik vlekken niet altijd te voorkomen maar wel sneller op te lossen om de blijvende schade aan mijn wasgoed te beperken. Dat houdt wel in dat ik wel eerlijk moet zijn over de oorsprong van deze viezigheid. Ik weet niet hoe dat met jou zit? Maar ik praat daar niet graag over.

Zowel ik als de medische zorgsector hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Het is terecht om bij van zorgverlener te wisselen omdat ik geen klik heb met de huidige. Net zoals ik iedere andere specialist kies die me helpt in en om het huis met de dingen waar ik er zelf niet uit kom. 


Gerelateerde blogberichten

Inge Namibie.jpg
17 juni 2019

Diabeteszorg in Namibië

Jorieke 3.jpg
28 mei 2018

Mijn opa

25 april 2017

Persoonsgebonden budget voor mensen met diabetes type 1