‘Als ze niet zo’n vechter was, dan was ze er niet meer,’ zeiden de dokters tegen mijn moeder.

Hallo, ik ben Eyenalem Huisman,

Ik ben een student aan de HZ University of Applied Sciences en volg dit jaar het programma Student Company. Student Company is dit jaar voor het eerst een fulltime programma, wat inhoudt dat ik samen met 6 andere studenten, 40 uur in de week bezig kan zijn met ons eigen bedrijf. Ons bedrijf heet SugarFam en wij zetten ons in voor mensen met diabetes.

Toen ik een half jaar oud was kreeg mijn moeder te horen dat ik diabetes had. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis omdat ik uitgedroogd was en mijn moeder moest leren hoe ze met mijn diabetes moest omgaan. Ze moest meerdere keren op een dag bloed prikken en insuline spuiten.

Toen ik wat ouder was kreeg ik steeds meer het besef dat ik anders was dan andere ‘normale’ kinderen en ik waarschijnlijk heel mijn leven moest leven met een ziekte die nooit meer weg zal gaan. Nu 18 jaar later ben ik drager van de OmniPod, een insulinepomp, die ik op mijn lichaam draag en mij iets meer vrijheid geeft.

Na al die jaren is mijn suikerspiegel een stuk constanter en zit ik veel lekkerder in mijn vel. Maar er is één nadeel: de OmniPod is wit, relatief groot en fungeert als een soort uithangbord voor het hebben van een ziekte. Vaak vragen mensen wat ik op mijn arm heb, omdat het er zo medisch uitziet. Lang was ik op zoek naar iets om het uiterlijk van de pomp een beetje op te vrolijken. Voor mijn telefoon zijn er zoveel leuke hoesjes te vinden! Waarom niet voor dit apparaatje dat ik altijd op mijn lichaam heb?

Toen in september vorig jaar het Jong Ondernemen-programma op de HZ begon, zag ik mijn kans schoon. Onder de naam SugarFam hebben wij herbruikbare hoesjes voor de OmniPod ontwikkeld en op de markt gebracht.


Omdat er alleen maar stickers en geen hoesjes voor de OmniPod bestonden heeft SugarFam alles zelf ontworpen en ontwikkeld. Als ervaringsdeskundige heb ik gelet op het materiaal, het makkelijk op- en af kunnen doen van het hoesje en of de verbinding tussen mijn PDM (besturingssysteem) en OmniPod goed werkt.

Wat 5 maanden geleden nog een droom leek, is nu realiteit aan het worden.

Sinds 7 december zijn de eerste OmniPod Covers in 6 verschillende kleuren beschikbaar op onze website. De afgelopen 5 maanden zijn voorbij gevlogen. Toen we begonnen hadden we niks en moesten we aandeelhouders vinden. Daarna zochten we een producent om ons te helpen en moest er een website gebouwd worden. Dat is dus eigenlijk alles wat er komt kijken bij het opstarten van een bedrijf. En dat in een halfjaar tijd!

SugarFam team.JPG
SugarFam team

Deel van de opbrengst naar onderzoek

Van deze tijd hebben we enorm veel geleerd, maar we zijn er nog lang niet. Wij willen door, meer mensen helpen en meer gave dingen doen. Omdat wij de ziekte wel een stukje leuker kunnen maken, maar niet op kunnen lossen, hebben we afgesproken om per cover € 0,50 te doneren aan het Diabetes Fonds, om de onderzoeken naar genezing van diabetes te ondersteunen.

Binnenkort komen er ook hoesjes met printjes, waaronder ook panterprint, want die zoek ik al zo lang!

Ben jij ook drager van de OmniPod en wil je ook zo’n leuk hoesje? Kijk dan snel op www.sugarfam.nl