Geven virussen het lichaam een zetje richting diabetes type 1?

Mogelijk spelen veelvoorkomende virussen een rol bij het ontstaan van diabetes type 1. Het verband tussen diabetes type 1 en virussen is onderzocht doordat bepaalde virussen blijvend sporen achterlaten in het bloed. 

Mogelijke virussen die diabetes type 1 triggeren:

  • Het Epstein-Barrvirus, een herpesvirus dat onder andere de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.
  • Enterovirussen: een groep virussen die bijvoorbeeld buikgriep en verkoudheid veroorzaken. Mogelijk vergroot zelfs besmetting van de moeder tijdens zwangerschap de kans op diabetes type 1 bij het kind.
  • Luchtweginfecties: vooral wanneer het je overkomt in de eerste 6 levensmaanden, je hebt dan 17 procent meer kans om later diabetes type 1 te krijgen.

Deze virussen zijn zo alledaags dat je ze niet kunt vermijden. Je weet bovendien ook van tevoren niet bij wie en op welk moment ze kwaad kunnen. Er komt ook aanleg voor diabetes type 1 bij kijken.

Bètacellen besmet

Het gaat waarschijnlijk zo: het afweersysteem heeft ‘dirigent’-cellen die een seintje geven wanneer de afweer in actie moet komen tegen schadelijke indringers in het lichaam, zoals een virus.

Soms gebeurt het dat de insulineproducerende bètacellen besmet zijn met een virus, wanneer dat in je bloed zit. Dan vergissen de dirigent-cellen zich. Ze geven dan per ongeluk een seintje om niet alleen het virus maar ook de bètacellen aan te vallen.

Zo werkt het in ieder geval bij enterovirussen. Het is nog niet duidelijk of dit mechanisme bij andere virussen hetzelfde is, maar dat zou kunnen. Wat namelijk ook is ontdekt, is dat bètacellen soms zelf een fout maken en de aanval van het afweersysteem uitlokken.

Geen termijn bekend

Tussen de besmetting met het virus en het moment van de diagnose kan een hele tijd zitten. Dat hangt af van hoe snel de afweerreactie tegen de bètacellen in het lichaam verloopt.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen