Andere vormen van diabetes

Naast diabetes type 1 zijn er ook andere  vormen van diabetes. Zoals de veelvoorkomende vorm diabetes type 2. Maar ook andere, die vaak verward worden met diabetes type 1.

Alle vormen van diabetes hebben met elkaar gemeen dat zonder behandeling de bloedsuiker te hoog oploopt. Maar de achterliggende oorzaak in het lichaam is verschillend. Daardoor verschillen ook de behandelingen.

Neonatale diabetes

Mensen die al in hun eerste 6 levensmaanden diabetes kregen, kunnen een speciale genetische vorm hebben. Die moet anders worden behandeld dan diabetes type 1. 

Een variatie in een gen zorgt ervoor dat een kanaaltje in de alvleesklier minder goed werkt. Dat probleem kan worden behandeld met tabletten. Heb je vóór je zesde levensmaand diabetes gekregen? Laat je dan onderzoeken, neem contact op met het centrum Diabeter.

LADA

Er is een vorm van diabetes type 1 die eerst lijkt op diabetes type 2, doordat hij heel geleidelijk begint: LADA (van het Engelse Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Naar schatting hebben 15 van de 100 mensen met de diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm. 

Vooral bij jonge, slanke mensen die diabetes ‘type 2’ krijgen, is het zinvol om toch te onderzoeken of het niet gaat om LADA. Want het maakt uit voor de behandeling: liever toch meteen insuline in plaats van tabletten. LADA is te herkennen aan antistoffen in het bloed.

MODY

Een vorm van diabetes die mensen al op jonge leeftijd krijgen is MODY (van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young). Daardoor lijkt het te gaan om diabetes type 1, maar MODY heeft eigenlijk meer weg van diabetes type 2. 

Er zijn verschillende MODY-vormen. Bij alle vormen is in de baarmoeder al iets misgegaan bij de aanleg van de alvleesklier. Het gevolg is dat de alvleesklier al vroeg in het leven uitgeput raakt en minder insuline kan maken. 

Diabetes type 2

Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Bij deze vorm is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. De alvleesklier maakt dus nog wel insuline, maar je reageert er niet meer op. Daardoor kan het lichaam de bloedsuiker niet meer verwerken. 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het komt door de aanmaak van andere hormonen. Die zorgen ervoor dat het lichaam minder goed reageert op insuline.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen