Hoestende man corona.jpg

Het coronavirus COVID-19 en diabetes type 1

Wat is momenteel bekend over het nieuwe coronavirus en diabetes type 1? Loop je met diabetes type 1 meer risico op een ernstiger beloop van COVID-19? Veel weten we nog niet over dit nieuwe virus, maar we houden je hier zo veel mogelijk op de hoogte.

Recentste update van dit artikel: 25 mei 2020

Nu het coronavirus dat leidt tot de ziekte COVID-19 zo snel om zich heen heeft gegrepen, is ieders werkelijkheid drastisch veranderd. Mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes type 1 maken zich zorgen. 

Veel vragen komen aan bod in de webinars van Diabeter via Facebook, tijdelijk onder de naam Diabetes UNITED omdat meerdere organisaties eraan meewerken. Hieronder vatten wij de belangrijkste vragen en antwoorden samen. Voor algemene vragen en antwoorden over het coronavirus: zie de website van het RIVM. Voor een algemene uitleg over wat corona doet in het lichaam: dit is een goed uitlegfilmpje.

Loop je met diabetes type 1 meer risico door corona?

 • In de gegevens van het RIVM is er geen verschil gemaakt tussen diabetes type 1 of 2. Wel weten we dat mensen van 60 jaar en jonger nauwelijks overlijden aan COVID-19. In tegenstelling tot diabetes type 2, komt type 1 al op jonge leeftijd voor. Daarom kunnen we voorzichtig zeggen dat diabetes type 1 bij mensen onder de 60 jaar geen extra risico vormt, als je goed ingesteld bent en geen diabetescomplicaties hebt.

  Het RIVM heeft in april de omschrijving van de risicogroepen aangepast. Als je diabetes hebt, val je pas in de risicogroep wanneer je een moeizame bloedsuikerregulatie of diabetescomplicaties hebt. Dus niet alle mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op ernstige klachten bij COVID-19.

  Verder lijkt het erop dat wanneer je diabetes hebt, je meer risico loopt op ernstige klachten als:
 • je een hoge leeftijd hebt,
 • je nog meer ziekten/aandoeningen hebt, zoals longziekten, hart- en vaatziekten, kanker of nierziekten,
 • je ernstig overgewicht (obesitas) hebt (BMI hoger dan 40).

Wat betekent dat risico verder en hoe zit het met die risicocijfers? Dat lees je op diabetesfonds.nl.

Hoe zit het met kinderen met diabetes type 1 en corona?

Voor kinderen (met of zonder diabetes) lijkt de kans om flink ziek te worden van het coronavirus erg klein te zijn. Kinderen met diabetes vallen dan ook buiten de risicogroep volgens het RIVM. Ook lijkt het erop dat zij het coronavirus niet snel overdragen op volwassenen, al moeten zij voor de zekerheid contact met ouderen liever vermijden. Wel kan een infectie tot ‘ontregeling’ leiden waarvoor aanpassingen in de behandeling nodig zijn.

Kan mijn kind met type 1 wel veilig weer naar school?

Ja, er zijn weinig kinderen ziek geworden door corona en tot nu toe valt de impact bij kinderen en volwassenen met type 1 diabetes mee. De gegevens laten zien dat schoolbezoek weer kan, ook voor een kind met diabetes. Zie ook het verslag van deze webinar over weer naar school gaan in coronatijden. Uiteraard blijft gelden dat kinderen met verkoudheidsklachten thuis moeten blijven. Blijf de algemene coronamaatregelen volgen. > Lees de uitgebreide toelichting van Diabeter

Ben je tegen corona beschermd door de griepprik?

Nee, de jaarlijkse griepprik biedt geen bescherming tegen het nieuwe coronavirus.

Voel je het coronavirus aankomen, en hoe weet je of je het hebt?

Daar is weinig over te zeggen. Net als bij andere griepjes en verkoudheden, kan een bloedsuikerschommeling een voorteken zijn dat je corona onder de leden hebt. Maar dat kan ook net zo goed niet gebeuren. Bovendien kan de corona-infectie COVID-19 ook bij mensen met diabetes heel mild verlopen zonder dat je er veel van merkt. De klachten kunnen variëren van niets of een simpele verkoudheid, tot aan hoesten, keelpijn, koorts en benauwdheid aan toe.

Wanneer moet je aan de bel trekken en bij wie?

Heb je koorts en heb je moeite met ademhalen? Bel dan de huisarts. Ben je niet lekker en heb je problemen met je bloedsuikers? Bel dan je diabetesteam.

Ik kan niet thuiswerken, wat doe ik als ik diabetes type 1 heb?

Je zit met diabetes type 1 pas in de officiële risicogroep als je slecht bent ingesteld, ernstige complicaties hebt of ernstig overwicht hebt, of boven de 60 jaar bent. Schat dus je eigen risico in en neem dan een beslissing, eventueel in overleg met je arts en werkgever, en probeer er samen uit te komen. Zie ook de derde webinar van Diabetes UNITED met het thema werk.

Blijft er wel genoeg insuline verkrijgbaar?

Bedrijven die insuline leveren in Nederland houden de situatie rondom het coronavirus scherp in de gaten. De bedrijven controleren doorlopend de voorraad en het proces om de insuline bij mensen met diabetes te krijgen. Op dit moment lijkt de virusuitbraak geen effect te hebben op de hoeveelheid insuline die beschikbaar is.

Ervaringen met de coronacrisis

Iedereen ervaart momenteel grote gevolgen door het coronavirus. Hoe gaan mensen met diabetes type 1 er in de praktijk mee om? 

Afleveringen en verslagen van corona-webinar Diabetes UNITED

In de afgelopen periode heeft Diabeter wekelijks via Facebook Live een webinar uitgezonden onder de naam Diabetes UNITED, waaraan verschillende diabetesorganisaties meewerkten waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic, Novo Nordisk en het Diabetes Fonds. Tijdens deze webinars beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. 

  Aflevering 1 | 25 maart 2020 (Wat betekent corona voor mensen met diabetes type 1?)

  Thema: er is veel onzekerheid over de combinatie van diabetes met het coronavirus. Voorzichtigheid is geboden, maar dat geldt met name voor mensen met een lastig te reguleren diabetes of met ernstige  andere gezondheidsklachten. 

  Aflevering 2 | 1 april 2020 (Diabetes type 1 en ziek zijn)

  Thema: hoe bereid je je eventueel voor op corona, wat doe je als je denkt dat je het hebt, en wat gebeurt er als je het krijgt? Inclusief ervaringsverhaal van iemand die corona heeft gehad.

  Aflevering 3 | 8 april 2020 (Diabetes type 1 en werk in coronatijden)

  Thema: hoe ga je om met werk als je diabetes type 1 hebt? En wat als je in de zorg werkt, wat zijn je rechten en plichten? 

  Aflevering 4 | 22 april 2020 (Bewegen in coronatijden)

  Thema: hoe blijf je fit en toch in beweging in deze tijden waarin we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven?

  Aflevering 5 | 6 mei 2020 (Weer naar school in coronatijden)

  Thema: per 11 mei mogen de basisscholen weer open. Is dat veilig voor kinderen met diabetes type 1? Wat gaat dat betekenen voor de bloedsuikerregulatie?

  Aflevering 6 I 19 mei (diabeteszorg op 1,5 meter of digitaal)

  Thema: de komende tijd houden we de 1,5 meter-samenleving, die ook geldt voor de diabeteszorg. Hoe gaat dat en wat kun je verwachten?

  Aflevering 7 I 1 juli (diabeteszorg op 1,5 meter of digitaal)

  Thema: deze uitzending ging over de risico’s van corona bij diabetes type 1. Wat weten we nu en hoe gaan we verder?

  Aflevering 8 I 22 september (wat weten we nu over corona en diabetes)

  Thema: deze uitzending, na een aantal maanden pauze, ging over wat er nu inmiddels meer bekend is over diabetes en het coronavirus.

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


  Gesprekken over dit artikel (0)


  Start gesprek

  Gerelateerde bibliotheekartikelen