Hoestende man corona.jpg

Het coronavirus (COVID-19) en diabetes type 1

Wat is momenteel bekend over het coronavirus en diabetes type 1? Loop je met diabetes type 1 meer risico op ernstige klachten bij COVID-19? Veel dingen weten we nog niet over dit virus, maar we houden je hier zo veel mogelijk op de hoogte.

Recentste update van dit artikel: 2 oktober 2020

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes type 1 hebben veel vragen.

Veel van die vragen komen aan bod in de webinars van Diabeter via Facebook, tijdelijk onder de naam Diabetes UNITED omdat meerdere organisaties eraan meewerken. Hieronder vatten wij de belangrijkste vragen en antwoorden samen. Voor algemene vragen en antwoorden over het coronavirus: zie de website van het RIVM. Voor een algemene uitleg over wat corona doet in het lichaam: dit is een goed uitlegfilmpje.

Loop je met diabetes type 1 meer risico bij corona?

Het RIVM heeft in april de omschrijving van de risicogroepen aangepast. Als je diabetes hebt, val je pas in de risicogroep wanneer je een moeizame bloedsuikerregulatie of diabetescomplicaties hebt. Dus niet alle mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op ernstige klachten bij COVID-19. Het maakt daarbij niet uit welk type diabetes je hebt.

Kortom, wanneer iemand met diabetes type 1 goed is ingesteld en geen complicaties heeft, dan heeft diegene door diabetes geen hogere kans op ernstige klachten bij corona.

Je loopt wel meer risico op ernstige klachten bij corona:

 • bij een hoge leeftijd (vooral wanneer je ouder bent dan 70 jaar), 
 • als je meer ziekten hebt, 
 • of heel ernstig overgewicht hebt (BMI hoger dan 40).

  Wat betekent dat risico verder en hoe zit het met die risicocijfers? Dat lees je op diabetesfonds.nl.

  Goed geregelde bloedsuiker is belangrijk

  Het is belangrijk om je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat hoge bloedsuikers de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen dat mensen met diabetes een verhoogde gevoeligheid hebben voor infecties. Er is geen reden om veel zorgen te hebben als je soms niet goed bent ingeregeld. Het is zeker niet zo dat het afweersysteem dan helemaal niet meer werkt.

  Maar het is dus in deze tijd wel extra verstandig om de bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen. Het helpt hierbij om genoeg te bewegen en gezond te eten, stress te beperken en goed te slapen. Ook is het goed om niet te roken, of in ieder geval minder te roken. 

  Gezond leven houdt ook de weerstand op peil, je wordt dan minder snel ziek. En ook ben je beter beschermd tegen virussen, zoals het coronavirus. Als je dan toch ziek wordt, dan herstel je meestal sneller.

  Hoe zit het met kinderen met diabetes type 1 en corona?

  Voor kinderen (met of zonder diabetes) lijkt de kans om flink ziek te worden van het coronavirus heel erg klein te zijn. Kinderen met diabetes vallen dan ook niet in de risicogroep. Ook lijkt het erop dat zij het coronavirus niet snel overdragen op volwassenen. Wel kan een infectie tot ‘ontregeling’ leiden waarvoor aanpassingen in de behandeling nodig zijn.

  Kan mijn kind met type 1 wel veilig naar school?

  Ja, er zijn heel weinig kinderen ziek geworden door corona en de impact bij kinderen met diabetes type 1 valt mee. Kinderen met diabetes type 1 kunnen gewoon naar school. Kinderen mogen ook naar de kinderopvang of basisschool als zij alleen verkoudheidsklachten hebben. Wanneer je kind moet thuisblijven is hier te lezen. Blijf de algemene coronamaatregelen volgen.

  Voel je het coronavirus aankomen, en hoe weet je of je het hebt?

  Daar is weinig over te zeggen. Net als bij andere griepjes en verkoudheden, kan een bloedsuikerschommeling een voorteken zijn dat je corona onder de leden hebt. Maar dat kan ook net zo goed niet gebeuren. Bovendien kan een corona-infectie ook bij mensen met diabetes heel mild verlopen zonder dat je er veel van merkt. De klachten kunnen variëren van niets of een simpele verkoudheid, tot aan hoesten, keelpijn, koorts en benauwdheid aan toe.

  Wanneer moet je aan de bel trekken en bij wie?

  Heb je koorts of ben je benauwd? Bel dan de huisarts. Het is belangrijk om niet naar de huisarts toe te gaan maar om te bellen. Ben je niet lekker en heb je problemen met je bloedsuikers? Bel dan je diabetesteam.

  Ik kan niet thuiswerken, wat doe ik als ik diabetes type 1 heb?

  Je zit met diabetes type 1 pas in de risicogroep als je slecht bent ingesteld of ernstige complicaties hebt. Ook kun je in de risicogroep vallen door andere oorzaken, zoals het hebben van andere ziekten of heel ernstig overgewicht. Schat dus je eigen risico in en neem dan een beslissing, eventueel in overleg met je arts en werkgever, en probeer er samen uit te komen. Zie ook de derde webinar van Diabetes UNITED met het thema werk.

  Blijft er wel genoeg insuline verkrijgbaar?

  Bedrijven die insuline leveren in Nederland houden de situatie rondom het coronavirus scherp in de gaten. De bedrijven controleren doorlopend de voorraad en het proces om de insuline bij mensen met diabetes te krijgen. Op dit moment lijkt de virusuitbraak geen effect te hebben op de hoeveelheid insuline die beschikbaar is.

  Ervaringen met de coronacrisis

  Iedereen ervaart momenteel grote gevolgen door het coronavirus. Hoe gaan mensen met diabetes type 1 er in de praktijk mee om? 

  Afleveringen en verslagen van corona-webinar Diabetes UNITED

  In de afgelopen periode heeft Diabeter wekelijks via Facebook Live een webinar uitgezonden onder de naam Diabetes UNITED, waaraan verschillende diabetesorganisaties meewerkten waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic, Novo Nordisk en het Diabetes Fonds. Tijdens deze webinars beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. 

   Aflevering 1 | 25 maart 2020 (Wat betekent corona voor mensen met diabetes type 1?)

   Thema: er is veel onzekerheid over de combinatie van diabetes met het coronavirus. Voorzichtigheid is geboden, maar dat geldt met name voor mensen met een lastig te reguleren diabetes of met ernstige andere gezondheidsklachten. 

   Aflevering 2 | 1 april 2020 (Diabetes type 1 en ziek zijn)

   Thema: hoe bereid je je eventueel voor op corona, wat doe je als je denkt dat je het hebt, en wat gebeurt er als je het krijgt? Inclusief ervaringsverhaal van iemand die corona heeft gehad.

   Aflevering 3 | 8 april 2020 (Diabetes type 1 en werk in coronatijden)

   Thema: hoe ga je om met werk als je diabetes type 1 hebt? En wat als je in de zorg werkt, wat zijn je rechten en plichten? 

   Aflevering 4 | 22 april 2020 (Bewegen in coronatijden)

   Thema: hoe blijf je fit en toch in beweging in deze tijden waarin we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven?

   Aflevering 5 | 6 mei 2020 (Weer naar school in coronatijden)

   Thema: per 11 mei mogen de basisscholen weer open. Is dat veilig voor kinderen met diabetes type 1? Wat gaat dat betekenen voor de bloedsuikerregulatie?

   Aflevering 6 I 19 mei (diabeteszorg op 1,5 meter of digitaal)

   Thema: de komende tijd houden we de 1,5 meter-samenleving, die ook geldt voor de diabeteszorg. Hoe gaat dat en wat kun je verwachten?

   Aflevering 7 I 1 juli (diabeteszorg op 1,5 meter of digitaal)

   Thema: deze uitzending ging over de risico’s van corona bij diabetes type 1. Wat weten we nu en hoe gaan we verder?

   Aflevering 8 I 22 september (wat weten we nu over corona en diabetes)

   Thema: deze uitzending, na een aantal maanden pauze, ging over wat er nu inmiddels meer bekend is over diabetes en het coronavirus.

   Op de hoogte blijven?

   Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


   Gesprekken over dit artikel (0)


   Start gesprek

   Gerelateerde bibliotheekartikelen