De diëtist bij diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 12 januari 2018
Dietist bij diabetes type 1.jpg

Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je bloedsuikerwaarden, en de diëtist weet daar alles over. Wat kan een diëtist voor jou met diabetes type 1 betekenen? Hoe en wanneer kun je daar terecht en waarop heb je recht?

Een diëtist is iemand die een vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek heeft afgerond. Alleen iemand met dit diploma mag zichzelf diëtist noemen. Je arts of diabetesverpleegkundige verwijst je door naar een diëtist als je dat wilt, of als zij denken dat het nodig is.

Wanneer naar de diëtist?

In de volgende gevallen kan het van belang zijn om met een diëtist te gaan praten:

  • bij de diagnose;
  • bij verandering van soort insuline, schema of manier van toediening;
  • bij veel bloedsuikerschommelingen;
  • bij overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogde triglyceriden of cholesterol;
  • bij zwangerschap (of wens om zwanger te worden);
  • bij eetproblemen;
  • als je ook coeliakie hebt;
  • als je complicaties hebt die effect hebben op de spijsvertering (bijvoorbeeld gastroparese).

Maar ook gewoon als je vragen hebt over voeding. Want door alle voedingshypes en door alle zelfverklaarde voedingsexperts, is het soms lastig om door de bomen het bos te zien.

Hoe kan een diëtist jou helpen?

Een diëtist kijkt samen met jou naar je voedingsgewoonten en eetgedrag, je leefstijl, motivatie en hoeveel voeding je dagelijks nodig hebt. Dit is afhankelijk van je dagelijkse activiteiten, maar gemiddeld hebben gezonde mannen 2.500 kilocalorieën (kcal) per dag nodig en vrouwen 2.000 kcal.

Bloedsuiker onder controle

Als je je bloedsuiker niet onder controle krijgt, kan het helpen om met een diëtist te praten. Die kan je helpen met een dieet voor een bepaalde periode om te kijken wat de effecten daarvan zijn op je bloedsuikerregulatie.

Voedingswaarden

Een diëtist heeft veel verstand van voedingswaarden (koolhydraten, eiwitten en vetten) en is op de hoogte van de huidige richtlijnen. Zoals de Voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes. Een diëtist kan je helpen met het veranderen van eetgewoonten.

Geen lijstjes

Kim Brouwers is diëtist en merkt dat mensen graag lijstjes willen met wat ze wel en niet kunnen eten. ‘Maar dat is toch onzin! Want van één plakje kerstbrood met spijs word je namelijk niet dik, en één glaasje wijn is waarschijnlijk niet de enige oorzaak van die sterk ontregelde bloedsuiker. Het gaat niet om wat je eet tussen kerst en oud en nieuw, maar wat je eet tussen oud en nieuw en kerst.’ Daarom helpt zij mensen met diabetes type 1 om ‘gewoon gezond’ te eten.

Hoe zit het met vergoeding?

Als je diabetes type 1 hebt, wordt de diëtist vanuit de basisverzekering vergoed. Maak hier dus gebruik van als je vragen hebt!

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel