De diëtist bij diabetes type 1

Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je bloedsuikerwaarden, en de diëtist weet daar alles over. Wat kan een diëtist voor jou met diabetes type 1 betekenen, hoe en wanneer kun je daar terecht en waarop heb je recht?

Je arts of diabetesverpleegkundige verwijst je door naar een diëtist als je dat wilt, of als zij denken dat het nodig is. 

Wanneer naar de diëtist?

In de volgende gevallen kan het van belang zijn om met een diëtist te gaan praten:

  • bij de diagnose;
  • bij verandering van soort insuline of van schema of van manier van toediening;
  • bij veel bloedsuikerschommelingen;
  • bij overgewicht, hoge bloeddruk of verhoogd triglyceriden of cholesterol;
  • bij zwangerschap (of wens om zwanger te worden);
  • bij een eetprobleem;
  • als je ook coeliakie hebt;
  • als je complicaties hebt die effect hebben op de spijsvertering (bijvoorbeeld gastroporese).

Maar ook gewoon als je vragen hebt over voeding. Want door alle voedingshypes en door alle zelfverklaarde voedingsexperts, is het soms lastig om door de bomen het bos te zien.

Hoe kan een diëtist jou helpen?

Een diëtist kijkt samen met jou naar je voedingsgewoonten en eetgedrag, je leefstijl, motivatie en hoeveel voeding je dagelijks nodig hebt. Dit is afhankelijk van je dagelijkse activiteiten, maar gemiddeld hebben gezonde mannen 2.500 kilocalorieën (kcal) per dag nodig en vrouwen 2.000 kcal.

Als je je bloedsuiker niet onder controle krijgt, kan het helpen om met een diëtist te praten. Die kan je helpen met een strikt dieet voor een bepaalde periode om te kijken wat de effecten daarvan zijn op je bloedsuikerregulatie. 

Een diëtist heeft veel verstand van voedingswaarden (koolhydraten, eiwitten en vetten) en is op de hoogte van de huidige richtlijnen. Zoals de Voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes. Een diëtist kan je helpen met het veranderen van eetgewoonten.

Hoe zit het met vergoeding?

Als je diabetes type 1 hebt, wordt de diëtist vanuit de basisverzekering vergoed. Maak hier dus gebruik van als je vragen hebt!

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen

Wel of niet suikervrij bij diabetes type 1?

Voorbeelden van glykemische index en lading van voedingsmiddelen

down20161229-20778-agry1k.jpg 234

Zoetstoffen