Diabetes type 1 en de overgang

De menopauze is voor vrouwen met diabetes een extra uitdaging. We zetten even kort op een rij waarmee je te maken kunt krijgen als je diabetes type 1 hebt en in de overgang bent.

Heb je nou een hypo of een opvlieger? Of gewoon een slecht humeur... De symptomen lijken allemaal op elkaar. En dat is nog maar een van de dingen waar je tegenaan kunt lopen als je diabetes type 1 hebt en in de overgang komt. Waarmee kun je nog meer te maken krijgen?

  • Schommelende bloedsuikerwaarden: wisselende hoeveelheden oestrogeen en progesteron hebben invloed op hoe gevoelig het lichaam is voor insuline. Dat kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel zich onvoorspelbaar gedraagt. 
  • Zwaarder worden: veel vrouwen komen een paar kilo aan in de overgang en daarna. Door extra vetweefsel kan het lichaam minder goed reageren op insuline. Vaak moet dan de dosis insuline wat omhoog.
  • Blaasontsteking en vaginale infecties liggen wat meer op de loer. De kans daarop is door diabetes sowieso al hoger, maar door minder oestrogeen in het lichaam tijdens en na de menopauze krijgen bacteriën ook meer kans om te groeien.
  • Nachtelijke opvliegers verstoren de slaap. Slecht slapen heeft weer een negatieve invloed op de bloedsuikers.
  • Seksuele problemen: jarenlange diabetes kan de zenuwen en kleine bloedvaatjes aantasten, ook in het gebied rond de vagina. Dat betekent minder gevoel en sneller irritaties in de tere weefsels. Door de overgang wordt de vagina ook droger. Dat kan allemaal bijdragen aan minder plezier, en pijn tijdens seks. 

Heb je problemen door de overgang of twijfel je ergens over? Bespreek het gerust met je diabetesverpleegkundige of internist, ze zijn echt wel wat gewend.

Vragen over dit onderwerp?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag over dit artikel!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen

Diabetesdoelen: wat als die niet matchen met andere doelen?

hypo angst.jpg

Bang zijn voor te laag zitten: hypo-angst

Diabetes type 1 en werk.jpg

Diabetes type 1 en werk