Diabetes type 1 en de overgang

Redactie van diabetestype1.nl • 11 October 2017
shrine20171006-21026-1ueb1fp.jpg

De menopauze is voor vrouwen met diabetes type 1 een extra uitdaging. We zetten even kort op een rij waarmee je te maken kunt krijgen als je diabetes type 1 hebt en in de overgang bent.

De overgang begint meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, al zijn er aanwijzingen dat vrouwen met diabetes type 1 gemiddeld iets vroeger in de overgang komen. Alle hormonale veranderingen hebben invloed op hoe je je voelt. Maar ook op je stofwisseling, oftewel op de bloedsuikers. De symptomen zijn soms verwarrend.

Heb je nou een hypo of een opvlieger? Of gewoon een slecht humeur... De symptomen lijken allemaal op elkaar. En dat is nog maar een van de dingen waar je tegenaan kunt lopen als je diabetes type 1 hebt en in de overgang komt. Waarmee kun je nog meer te maken krijgen?

Bloedsuikers in de overgang

Schommelende bloedsuikerwaarden: wisselende hoeveelheden oestrogeen en progesteron hebben invloed op hoe gevoelig het lichaam is voor insuline. Dat kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel zich onvoorspelbaar gedraagt.

Zwaarder worden: veel vrouwen komen een paar kilo aan in de overgang en daarna. Door extra vetweefsel kan het lichaam minder goed reageren op insuline. Vaak moet dan de dosis insuline wat omhoog.

Heb je meer kans op blaasontsteking?

Blaasontsteking en vaginale infecties liggen wat meer op de loer. De kans daarop is door diabetes sowieso al hoger, maar door minder oestrogeen in het lichaam tijdens en na de menopauze krijgen bacteriën ook meer kans om te groeien.

Wat voor invloed hebben opvliegers?

Nachtelijke opvliegers verstoren de slaap. Slecht slapen heeft weer een negatieve invloed op de bloedsuikers.

Seksuele problemen

Seksuele problemen: jarenlange diabetes kan de zenuwen en kleine bloedvaatjes aantasten, ook in het gebied rond de vagina. Dat betekent minder gevoel en sneller irritaties in de tere weefsels. Door de overgang wordt de vagina ook droger. Dat kan allemaal bijdragen aan minder plezier, en pijn tijdens seks. > Meer over seksualiteit en diabetes type 1

Extra letten op bloedvaten 

Vrouwen met diabetes type 1 hebben na de overgang een hoger risico op atherosclerose (aderverkalking) dan vrouwen zonder diabetes. Bij vrouwen beschermen vrouwelijke hormonen (oestrogenen) de vaatwand. Maar rond de overgang wordt de vaatwand kwetsbaarder. Het is dus goed als dat extra in de gaten wordt gehouden, zeggen onderzoekers.

Wat kun je doen bij overgangsklachten?

Op thuisarts.nl vind je tips bij menstruatieveranderingen, opvliegers en een droge vagina. Dit zijn algemene tips. Ze gaan niet specifiek over diabetes, maar kunnen natuurlijk wel helpen.

Heb je vragen over je overgangsklachten? Bespreek het gerust met je diabetesverpleegkundige of internist, ze zijn echt wel wat gewend.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!