Zwanger zijn met diabetes type 1

Zwanger zijn met diabetes type 1

Als je diabetes type 1 hebt, kun je gewoon zwanger worden. Laat je wel goed begeleiden door een internist, liefst al voordat je zwanger wordt. Dan blijven jij en je kind vanaf het begin zo gezond mogelijk!

Als je diabetes hebt en je wilt zwanger worden, is het heel belangrijk dat je bloedsuikerwaarden stabiel zijn. Ruim van tevoren al, en ook in de eerste maanden van de zwangerschap. Dan worden namelijk de organen bij het kind aangelegd, en kunnen er bij een te hoog bloedsuikergehalte afwijkingen ontstaan.

Bespreek zwangerschapsplannen met een arts

Ook verhoogt een te hoge bloedsuiker de kans op een te snelle of te langzame groei en zelfs een miskraam. Omdat het bloedsuikergehalte steeds wisselt onder invloed van zwangerschapshormonen, is een goede begeleiding van een internist nodig. Het is verstandig om zwangerschapsplannen al van tevoren met een arts te bespreken. Zie ook de Zorgwijzer voor diabetes en zwangerschap, van DVN.

Gevolgen voor de baby

Het kind kan onder invloed van hoge bloedsuikers te groot worden. Dan kan de baby tijdens de bevalling blessures oplopen. Ook komt het voor dat een kind direct na de geboorte een hypo heeft, dus een te lage bloedsuikerspiegel, omdat het in de baarmoeder gewend was aan hogere suikerspiegels.

pREGnant: deel je ervaring!

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om met medicatie de bloedsuikerwaarden stabiel te houden. Wilt je eraan bijdragen om de veiligheid van geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap te vergroten? Dit kun je doen door vragenlijsten in te vullen. Op www.pregnant.nl vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen

Diabetes uit een boek

Diabetes uit een boek

Diabetes type 1 en de overgang

Diabetes type 1 en de overgang

Nieuwste inzichten over hypo’s en hypo-unawareness

Nieuwste inzichten over hypo’s en hypo-unawareness