down20170209-31290-d5i5l9.jpg

Koolhydraten

Koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten in bijna alles wat je eet. Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker. Je hebt ze dus nodig om te leven, maar je kunt wel kiezen hoeveel koolhydraten je eet, en welke soort.

Koolhydraten zitten in alles waar suiker of zetmeel in zit. Dus bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten en bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips.

Je darmen veranderen koolhydraten in glucose. Dat komt in het bloed als bloedsuiker en dat is de brandstof voor je lichaam. Maar als je diabetes hebt, blijft er te veel bloedsuiker in het bloed zitten. De bloedsuikerspiegel is dan te hoog.

Koolhydraten tellen

Mensen met diabetes type 1 gebruiken insuline om de bloedsuiker goed te houden. Daarvoor moet je bijhouden hoeveel koolhydraten je eet. Daar zijn websites met lijsten voor, zie onderaan deze pagina. Het aantal koolhydraten staat ook op etiketten van etenswaren.

Hoeveel koolhydraten mag ik?

In het algemeen wordt bij diabetes aangeraden voorzichtig te zijn met koolhydraten. Maar hoeveel is dan goed? Dit hangt af van je bijvoorbeeld je gewicht, dagelijkse activiteiten en hoe makkelijk je bloedsuikers onder controle te houden zijn met insuline. Vraag hierover advies aan je diëtist of diabetesverpleegkundige. Bekijk ook eens koolydraatarme recepten.

Snelle en langzame koolhydraten

Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in bloedsuiker dan andere. Er zijn dus ‘snelle’ en 'langzame' koolhydraten. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel en dat is lastig op te vangen.

Bijvoorbeeld: in een eierkoek zitten evenveel koolhydraten als in een volkoren boterham. Maar in een eierkoek zitten vooral snelle suikers. Daarvan krijg je een hogere en snellere piek in je bloedsuiker.

Voordeel van langzame koolhydraten: er zitten vaak veel vezels in. Vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken, maar ze geven ook eerder en langer een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder snel tussen de maaltijden door snacken.

Langzame koolhydraten

  • zilvervliesrijst
  • volkoren pasta
  • volkoren brood
  • volkorengraanproducten
  • volkorencouscous
  • bulgur, haver, quinoa
  • groenten
  • fruit
  • peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen
  • melk
  • yoghurt

Snelle koolhydraten

  • suiker, zoet beleg
  • aardappelen
  • alles met wit meel: wit brood, witte pasta en witte rijst
  • frisdranken en yoghurtdranken met suiker
  • snoep
  • koek, gebak
  • ijs
  • vruchtensappen en fruitsmoothies
  • honing

Koolhydratentellers

Websites met koolhydratentellers

Apps voor mobiel koolhydraten tellen

 


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen