down20161221-6118-zirumx.jpg

Eten met diabetes type 1

Met diabetes type 1 kun je in principe alles eten, omdat insuline je veel vrijheid biedt. Toch blijven bloedsuikerpieken vaak lastig te managen. Dat betekent keuzes maken die bij jou passen.

Suikervrij eten met diabetes type 1, zoals vroeger werd voorgeschreven, hoeft tegenwoordig niet meer. Dankzij de verschillende soorten insuline ben je aardig flexibel. Maar het hangt af van je eigen lichaam en voorkeur of je liefst suikervrij eet of suiker opvangt met insuline.

Grote persoonlijke verschillen

Mensen reageren heel verschillend op voedingsmiddelen, en op soorten koolhydraten. Zelfs precies hetzelfde voedingsmiddel in dezelfde portie kan per persoon anders werken op de bloedsuikerspiegel.

Gezond eten

Zoals voor iedereen, met of zonder diabetes, is het goed om je lichaam gezond te houden en voeding kan daarbij helpen. Bij diabetes verkleint het bovendien de kans op complicaties of verergering daarvan.

Het is dus een kwestie van nagaan wat het beste voor jou werkt. Wil je bijvoorbeeld niet alleen op je bloedsuiker letten maar ook op je gewicht? Dan betekent dat ook weer andere keuzes. Doe inspiratie op met de recepten op diabetesfonds.nl!

Aandachtspunten

Je krijgt veel uitleg en tips van de diabetesverpleegkundige en diëtist. Daar kun je ook terecht met vragen over je eigen situatie. Belangrijke aandachtspunten rond voeding en diabetes type 1:

  • Koolhydraten, omdat het lichaam ze omzet in bloedsuiker. Je hebt koolhydraten nodig voor energie om van te leven. Hoe snel ze worden omgezet, verschilt tussen de soorten koolhydraten. Dat hangt nauw samen met de glykemische lading en index van voeding.
  • Alcohol bevat koolhydraten die de bloedsuiker eerst verhogen. Het verraderlijke is dat alcohol na een paar uur juist de bloedsuiker verlaagt.
  • Suikerhoudende dranken zoals gewone frisdranken en vruchtensappen, gaan snel als glucose het bloed in. Natuurlijk wel handig tijdens een hypo. Wil je suiker vermijden, kies dan voor bijvoorbeeld water, thee of light dranken met kunstmatige zoetstoffen.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen

koolhydraatarm diabetes type 1.jpg

Koolhydraatarm en intermittent fasting bij diabetes type 1, wel of niet?

Wel of niet suikervrij bij diabetes type 1?

De diëtist bij diabetes type 1