Nieuwe aanpak voor neuropathische pijn.jpg

Voetproblemen? Voorkom complicaties

Met diabetes type 1 heb je meer kans op voetproblemen. Berucht zijn wondjes die niet genezen en amputatie als gevolg van slechte doorbloeding en infectie. Daarom is het belangrijk om je voeten goed te controleren en te voorkomen dat complicaties ontstaan.

Als je diabetes hebt dan kunnen er veranderingen optreden in je lichaam, zoals:

 • Zenuwbeschadigingen
  Je kunt ongemerkt minder gevoel in je voeten krijgen. Dan merk je het bijvoorbeeld niet als water te warm is of dat je een blaar krijgt door een steentje in je schoen.
 • Standsafwijkingen
  De stand van je voet kan veranderen doordat je kleine voetspieren niet goed meer werken. Je krijgt drukplekken die eelt, blaren en wondjes veroorzaken.
 • Verminderde doorbloeding
  Dat betekent ook: minder zuurstof en voedingsstoffen in je voeten. Je huid gaat hierdoor sneller kapot en wondjes genezen slecht.
 • Beperking in de voetgewrichten
  De beweeglijkheid in je voetgewrichten kan minder worden. Dit kan zorgen voor drukplekken.
 • Infectie
  Je bent vatbaarder voor bijvoorbeeld bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels.

Meer weten over de achtergronden van voetcomplicaties? Zie ook Zo ontstaat een diabetische voet

Voorkom complicaties bij diabetes

Deze veranderingen kunnen optreden zonder dat je er zelf erg in hebt. Hou je voeten dus goed in de gaten als je diabetes type 1 hebt. Controleer je voeten dagelijks op rode plekjes, blaartjes en wondjes. Genezen wondjes niet binnen zeven dagen? Ga dan voor advies naar de huisarts of podotherapeut.

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je voeten goed te verzorgen, zoals een verzorgende crème gebruiken om de huid soepel te houden en zorgen voor goed passende sokken zonder vervelende naden. Het is ook beter om niet op blote voeten te lopen, ook thuis niet. Draag zoveel mogelijk schoenen met een goede pasvorm, die comfort en stevigheid bieden zonder drukplekken.

Laat daarnaast elk jaar je voeten onderzoeken om vast te stellen hoe groot de kans is op voetproblemen. Blijkt dat je geen risico loopt dan moet je nog wel zelf blijven opletten tot de volgende controle. Loop je wel risico dan stelt de (diabetes)podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor je op. Deze voetzorg is medisch noodzakelijk en wordt dan ook vergoed vanuit de basisverzekering.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen