Af en toe kom je het tegen in het nieuws: een jong iemand met diabetes type 1 die plotseling ’s nachts is overleden. Dit tragische verschijnsel van plotse dood wordt ook wel dead in bed-syndroom genoemd. 

Het dead in bed-syndroom is een Engelse term die wordt gebruikt voor de plotselinge ‘onverklaarbare’ dood van jonge mensen met diabetes type 1, onder de 50 jaar. Iemand overlijdt dan in z’n slaap en merkt daar niets van, want er zijn geen enkele tekenen van woelen of iets dergelijks. 

Plotse dood bij diabetes type 1

Dit verschijnsel van plotseling ‘s nachts overlijden is voor het eerst beschreven door artsen begin jaren negentig. Daarna zijn er meer grote onderzoeken geweest. Er is toen een officiële definitie en de naam ‘dead in bed syndrome’ voor gekozen.

Oorzaken

Het dead in bed-syndroom hangt samen met een ernstige hypo ’s nachts. Mogelijk ook in combinatie met autonome neuropathie, daarbij zijn zenuwen aangetast die allerlei processen in het lichaam begeleiden, zoals bloeddruk, maag en darmen en hart. Het gevolg is dat de hypo in uitzonderlijke gevallen het hartritme beïnvloedt, waardoor een acute hartstilstand volgt.

Risico?

Er is verder nog niet zo heel veel bekend over het dead in bed-syndroom. Het komt meer voor bij jongens dan bij meisjes, bij mensen met instabiele bloedsuikers en mensen die vaker een ernstige hypo hebben. Ook lijken mensen die gemiddeld meer insuline nodig hebben en een lager gewicht hebben meer risico te lopen. 

Opvallend genoeg lijken risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, roken of alcoholgebruik het risico niet te verhogen. Het is wel zo dat de onderzoeken die er gedaan zijn maar klein zijn, doordat het dead in bed-syndroom maar weinig voorkomt. 

Zeldzaam

Het dead in bed-syndroom komt zoals gezegd niet vaak voor. Bij ongeveer 5 tot 6 van de 100 mensen met diabetes type 1 die jonger zijn dan 40 jaar bij hun overlijden, is dit de oorzaak. De kans op plotseling overlijden is vier keer zo groot als bij leeftijdsgenoten zonder diabetes. Ook komt het vier keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes.

Nog even voor de vergelijking: er overlijden meer mensen met diabetes type 1 aan ketoacidose door een te hoge bloedsuikerspiegel. Dat cijfer is ongeveer 2-3 procent van alle overlijdens bij mensen met diabetes.

Is het te voorkomen?

Hoewel nog niet alles duidelijk is rond het dead in bed-syndroom, adviseren artsen om bloedsuikerwaarden zo stabiel mogelijk te houden met voor het slapengaan een waarde tussen de 6,5 en 8,0 mmol/l. Het is voor mensen die een hypo niet goed aanvoelen te overwegen om een continue glucosemeter te dragen die ’s nachts een alarm geeft bij een te lage waarde.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!