down20161221-6118-1ryjfht.jpg

Wat doet diabetes type 1 met je ogen?

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan dan slechter zien. Diabetes is één van de grootste veroorzakers van blindheid in Europa! Oogproblemen bij diabetes heten ‘diabetische retinopathie’.

Veel mensen met diabetes type 1 krijgen vroeg of laat te maken met diabetische retinopathie: problemen met de ogen. Dat kunnen kleine problemen zijn, maar ook ernstige. Vaak is het ook de eerste merkbare complicatie van diabetes.

Kenmerken van diabetische retinopathie

  • niet scherp zien
  • dubbelzien
  • wazig of troebel zien
  • oogontstekingen
  • pijn aan de ogen

Tijdelijk onscherp zien

Je ogen kunnen bij diabetes ook minder scherp zien bij sterk wisselende bloedsuikers. Dat komt doordat je ooglens reageert op veranderende glucose. Het is vervelend, maar niet ernstig. Hoe beter je diabetesinstelling, hoe minder je er last van hebt.

Oorzaak

Door jarenlange hoge of sterk schommelde bloedsuikers kunnen de kleine bloedvaatjes in je netvlies zwakker worden. Ze gaan snel kapot, waardoor je littekentjes krijgt in je netvlies. Vooral wanneer die op een bepaalde plek zitten, in de ‘gele vlek’ (macula) van je netvlies, ga je slechter zien. Maar soms merk je het eerst nog niet.

Behandeling

Regelmatige controle van je ogen is erg belangrijk! De schade aan de ogen kan namelijk niet meer worden hersteld. Wel kan verergering worden voorkomen met een lasertechniek (‘coagulatie’) of met injecties.

Het wordt aangeraden om de ogen jaarlijks te laten controleren. Tenzij bij eerder onderzoek geen bijzonderheden zijn geconstateerd. Dan is eens in de twee jaar genoeg. Wanneer oogproblemen niet worden behandeld, kun je blind worden. Dat gebeurde vroeger vaak, tegenwoordig gelukkig steeds minder.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen