Eversense op arm bron Roche.jpg

Continue glucosemeters (CGM): beschikbaarheid en vergoeding in Nederland

Een continue glucosemeter, ook wel glucosesensor, is voor veel mensen met diabetes type 1 een uitkomst. Welke sensoren zijn beschikbaar in Nederland, wat zijn hun kenmerken en hoe zit het met de vergoeding?

Recentste update: 19-02-2018

Continue glucosemeters (CGM) meten met een sensor continu de bloedsuikerspiegel. Die meten ze niet in het bloed maar in de vloeistof tussen de cellen onder de huid.

> Leestip: meer uitleg over continue glucosemeters.

De volgende glucosesensors zijn nu op de markt in Nederland:

  • Eversense XL CGM systeem: tot 6 maanden te gebruiken, de enige sensor die onderhuids ingebracht wordt. Er hoort een zender bij die op de bovenarm wordt gedragen, en een smartphone-app.
  • Medtronic Enlite Sensor en de Guardian REAL time: 6 dagen te gebruiken. DE Guardian 2 Link-zender is alleen compatibel met de MiniMed 640G-insulinepomp. De MiniLink-zender is compatibel met het MiniMed Veo-systeem.
  • Dexcom G5 Mobile CGM, 7 dagen te gebruiken, in combinatie met smartphone-app of af te lezen op een apart apparaatje.
  • Dexcom G4 PLATINUM CGM, 7 dagen te gebruiken, in combinatie met smartphone-app.

Details per sensor

Hieronder lees je meer informatie en technische details over de verkrijgbare sensoren.

Medtronic Enlite Sensor (Medtronic)

Medtronic heeft twee verschillende glucosesensor systemen. De nieuwe Guardian 2 Link-zender is gekoppeld aan de MiniMed 640G-insulinepomp. De wat oudere MiniLink-zender is compatibel met de MiniMed Veo-insulinepomp. Beide sensoren zijn dus gekoppeld aan de insulinepomp en kunnen niet ‘stand alone’ gebruikt worden.

Het VEO-systeem kan met de optie ‘Lage Glucose Stoppen’ (LGS) zichzelf voor twee uur uitschakelen bij een hypo, wanneer er niet op de alarmen van de sensor wordt gereageerd. De 640G insulinepomp schakelt zichzelf met de zogenoemde SmartGuard uit als de bloedsuiker te snel daalt om zo een hypo te voorkomen en kan zichzelf ook weer inschakelen zodra de waarde normaliseert.

Sensor
Glucosebereik: 2,2 – 22,2 mmol/L
Levensduur van de sensor: maximaal 6 dagen.
Kalibratie:minimaal een keer per 12 uur. Om de nauwkeurigheid van de sensor te vergroten is het advies 3-4 keer per dag te kalibreren.
Stroomvoorziening:oplaadbare geïntegreerde batterij (in circa 20 minuten, kan niet vervangen worden).
Bescherming tegen vocht:je kunt de zender en de glucosesensor in het zwembad, in bad en onder de douche dragen. Deze mogen gedurende 30 minuten volledig ondergedompeld worden tot een diepte van 2,4 meter.

Zender
Uitleesfrequentie:om de 5 minuten (288 metingen per dag).
Afmetingen:3,5 x 2,8 x 0,7 cm 
Gewicht:minder dan 7 g
Communicatie met pomp:binnen 2 m
Geheugenopslag:  Als de sensorverbinding verloren gaat, bewaart de zender tot 10 uur aan gegevens. Deze worden weergeven bij het opnieuw aansluiten op de pomp.


Ontvanger

De Guardian 2 Link-zender is gekoppeld aan de MiniMed 640G-insulinepomp. De MiniLink zender is compatibel met de MiniMed Veo-insulinepomp.

Dexcom G4 en G5 van Zkope HealthCare

Dexcom heeft twee sensoren, de G4 en de G5. Op korte termijn wordt ook de G6 in Nederland verwacht. Die heeft maar één kalibratie met een vingerprik nodig per dag, in plaats van de twee benodigde voor de huidige G4 en G5. Ook is de nieuwe G6-sensor bijna een derde dunner dan zijn voorgangers. Dexcom wil snel toe naar een sensor die helemaal niet meer gekalibreerd hoeft te worden.

De G4 kan ook op twee verschillende manieren gebruikt worden: met een losse ontvanger of af te lezen op de Animas Vibe insulinepomp. Maar fabrikant Animas stopt vanaf 30 september 2019 wereldwijd met de verkoop van de insulinepomp.

De G5 is de nieuwste continue glucosesensor van Dexcom. De G5 is dezelfde sensor als zijn voorganger, de G4, maar met een andere transmitter. Deze sensor kan via een gratis app afgelezen worden op je smartphone of op een smartwatch; je hebt dus geen losse ontvanger meer nodig. De app was al beschikbaar voor iPhone en iWatch en is sinds kort ook beschikbaar voor Android. Bijzonder is dat deze sensor de zogenoemde Dexcom Share-functie heeft: hiermee deel je waardes direct met bijvoorbeeld je diabetesverpleegkundige. Volgers hoeven alleen maar de Dexcom Follow-app te downloaden en een internetverbinding te hebben.

Het Dexcom G5 Mobile CGM-systeem is het eerste CGM-systeem waarbij een mobiel apparaat
werkt als ontvanger. Een lijst van compatibele apparaten en besturingssystemen op de Dexcom-website.

Sensor
Glucosebereik:2,2 - 22,2 mmol/l
Levensduur van de sensor:maximaal 7 dagen
Kalibratie:Normaal in de handel verkrijgbare bloedglucosemeter

Zender
Afmetingen (incl. sensorhouder):3,8 x 2.3 x 1.3 cm
Gewicht (incl. sensorhouder):11,34 gram
Stroomvoorziening:zilveroxide batterijen (niet vervangbaar)
Bescherming tegen vocht: 

bescherming tegen binnendringen van grote voorwerpen en onderdompeling in water tot 2,4 meter gedurende 24 uur

Ontvanger (losse ontvanger)

Uitleesfrequentie:Om de 5 minuten (288 metingen per dag)
Afmeting:10.16 x 4.57 x 1.27 cm
Gewicht:68,04 gram
Communicatiebereik:6 meter
Geheugenopslag:30 dagen glucosegegevens, 7 dagen technische ondersteuningsgegevens
Gebruik van oplaadbare batterij:3 dagen
Oplaadtijd:3 uur in stopcontact


Eversense XL CGM Systeem van Roche Diabetes Care

De Eversense XL CGM is een sensor die onder de huid wordt ingebracht en tot 180 dagen kan blijven zitten. Met een kleine zender (ontvanger) die je boven de sensor met een pleister op de huid plakt kun je zo continu je bloedglucosewaarde in de gaten houden. De glucoseresultaten worden overzichtelijk weergegeven op je smartphone. Het scherm toont de waarde en de afwijkingsrichting en geeft een melding wanneer een glucosewaarde te laag of te hoog dreigt te worden.

Sensor
Glucosebereik:2,2 – 22,2 mmol/L
Levensduur:tot 180 dagen
Afmetingen:lengte 15,7 mm – diameter 3,5 mm

Zender
Levensduur:12 maanden
Batterij:oplaadbare lithiumbatterijen (niet vervangbaar)
Oplaadtijd:15 minuten
Communicatieafstand  tussen app en zender:maximaal 7,6 meter
Afmetingen:3,76 x 4,8 x 0,88 cm
Gewicht: 11,3 gram
Materiaal:   polycarbonaat
Waterdicht:   tot 30 minuten maximaal 1 meter onder water


Op de website van de Eversense staat een overzicht van mobiele telefoons en watches die compatibel zijn met de Eversense-app en de browsers waarmee je de gegevens kunt uitlezen op de pc.

Freestyle Libre van Abbott Diabetes Care

Tot voor kort was de Freestyle Navigator nog verkrijgbaar. De distributie van de hardware van het FreeStyle Navigator II Continue Glucosemeetsysteem is gestopt per 1 januari 2018 en de distributie van sensoren stopt vanaf 1 april. Abbott heeft nu de FreeStyle Libre. Dit systeem werkt met een patch voor op je arm met een dun naaldje dat in de huid wordt geprikt. De patch, die iedere twee weken vervangen moet worden, meet met een interval van een kwartier de bloedsuikerspiegel. De metingen kunnen worden uitgelezen met een bijgeleverde scanner of met een app op een geschikte mobiele telefoon.

Het verschil tussen dit systeem en andere continue glucosesensoren is dat de Freestyle Libre alleen gegevens uploadt wanneer er gescand wordt langs de sensor met de bijbehorende reader of app. De sensor zelf meet de bloedsuiker elke minuut, gaat 14 dagen mee en kan van acht uur de gegevens opslaan. Je moet dus minimaal drie keer per dag scannen. Freestyle Libre geeft geen alarmen (omdat je moet scannen), maar geeft de huidige bloedsuiker en trends weer. Het moet gezien worden als een andere manier van bloedsuiker meten en hoeft niet per se in combinatie met een insulinepomp te worden gebruikt.

Het systeem wordt nog niet voor iedereen vergoed.

Vergoeding van continue glucosemeters

Glucosesensoren zitten niet in het basispakket van je zorgverzekering, maar vallen wel onder de zorgverzekeringswet. Ziekenhuizen krijgen per jaar een aantal sensoren toegewezen om te ‘verdelen’ onder de patiënten. De Nederlandse Diabetes Federatie heeft een lijst met indicaties opgesteld voor continue glucosemonitoring, maar het is aan het ziekenhuis om te bepalen wie van hun patiënten wel en niet voldoen. Of jij in aanmerking komt, moet je navragen bij je behandelend arts of diabetesverpleegkundige.

Foto: Roche Diabetes Care

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen