Genezing of techniek eerst.jpg

Continue glucosemeter

Een continue glucosemeter meet om de paar minuten de bloedsuiker. Dat gebeurt via een naaldje, dat de bloedsuiker meet in het vocht onder de huid. Zodra de bloedsuiker te hoog of te laag dreigt te worden, geeft de sensor een seintje.

Recentste update: 12-12-2019

De continue glucosemeter, afgekort ook wel CGM genoemd, meet continu de suikerwaarde in de interstitiële vloeistof. Dit is de vloeistof die zich bevindt in de ruimtes tussen de cellen. Dit is iets anders dan het bloed, maar de waarde komt wel overeen. Er is alleen sprake van een kleine vertraging.

IJken met vingerprik

De sensor kan enkele dagen tot twee weken blijven zitten. Wel moet hij geijkt worden. Dat wil zeggen dat de meter opnieuw wordt afgesteld met een vingerprik. De eerste dag moet dit wat vaker, daarna meestal 2 keer per dag. 

Zender en ontvanger

Een glucosesensor meet continu de bloedsuiker via een naaldje dat gekoppeld is aan een zender en een signaal doorgeeft aan de ontvanger. Zo’n 288 metingen per dag worden weergegeven in een grafiek, waardoor je meer inzicht krijgt in je diabetes. Je ontdekt trends, krijgt een waarschuwing als je bloedsuiker te snel stijgt of daalt, en kunt zo hypo’s en hypers voorkomen.

Inbrengen met naald

Glucosesensoren breng je gemakkelijk in met behulp van een (automatisch) inbrengapparaat. Zoals bij veel soorten infusiesets gebruik je een naald om de glucosesensor in te brengen. De naald haal je weer weg, waardoor alleen de kleine, flexibele elektrode onder de huid achterblijft. Vervolgens wordt er een zender op de sensor aangesloten, die de meetwaarden naar de ontvanger verstuurt. Dat kan zijn een insulinepomp, losse ontvanger of smartphone.

Voor wie wordt de continue glucosemeter vergoed?

Sinds begin 2011 wordt de continue glucosemeter onder voorwaarden vergoed binnen de basiszorgverzekering. Ziekenhuizen maken hierover afspraken met verzekeraars. De vergoeding en voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillend zijn. Het is dus belangrijk om dit te controleren bij je zorgverzekeraar. De flash glucosemeter FreeStyle Libre wordt vanaf 10 december 2019 vergoed voor mensen op intensieve insulinetherapie.

De volgende groepen komen in aanmerking voor vergoeding van de continue glucosemeter:

  • kinderen met diabetes type 1
  • volwassenen waarvan de bloedsuikerwaarden slecht zijn in te stellen
  • vrouwen met diabetes type 1 die zwanger zijn 
  • vrouwen met diabetes type 1 die een zwangerschapswens hebben
  • mensen met diabetes type 1 die vaak ernstige hypo's hebben en/of ze niet tijdig voelen aankomen

> Leestip: Welke continue glucosemeters zijn er in Nederland op de markt?

Vaak verward met de continue glucosemeter wordt de FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring. Dit systeem zit ook aan het lichaam, maar meet niet continu. Het is af te lezen met een reader of smartphone. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Foto: Roche


Gesprekken over dit artikel (1)

Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen