down20161221-6118-12w3p7w.jpg

Glucosemeter

Om te meten hoeveel bloedsuiker er in je bloed zit, gebruik je een bloedglucosemeter, kortweg glucosemeter. Je meet in een druppel bloed uit je vingertop.

Met diabetes type 1 moet je jezelf insuline toedienen om de bloedsuiker te regelen. Daarvoor moet je regelmatig checken hoeveel glucose er in je bloed zit, bloedsuiker. Dat doe je met een glucosemeter.

Meten in een bloeddruppel

Eerst prik je met een klein naaldje (lancetje) in een vingertop. Daar zijn speciale automatische prikkers voor.

In de glucosemeter steek je een meetstripje dat je tegen de bloeddruppel aanhoudt. Het stripje zuigt wat bloed naar binnen. Na een paar tellen laat de meter op het schermpje zien wat de uitslag is, in mmol/l of in andere landen vaak mg/dl.

Kleine afwijking glucosewaarde mogelijk

Bloedsuikermeters met teststrips zijn verkrijgbaar bij postorderbedrijven of in een apotheek. Een bloedsuikermeter is vrij nauwkeurig, maar houd er altijd rekening mee dat hij wat kan afwijken van de echte waarde.

Glucosemeters moeten van tijd tot tijd geijkt worden (met behulp van ijkvloeistof) om zeker te weten dat ze nog nauwkeurig zijn.

Continue glucosemeters

Er zijn ook meters die aan je lichaam bevestigd worden zodat ze continu de glucose kunnen meten. Ze heten dan ook continue glucosemeters (CGM).


Gesprekken over dit artikel (1)


Strippoort verlichting verdwenen op meters. en de oplossing

Thema: Behandeling
laaste update: ongeveer 2 maanden geleden

Start gesprek

Gerelateerde bibliotheekartikelen