Werkstuk of spreekbeurt over diabetes type 1?

Guido van diabetestype1.nl • 13 September 2019
classroom-1297780_1280.png

Steeds meer mensen horen over diabetes en daarom krijgen we ook steeds meer verzoeken van mensen en kinderen die iets over de ervaringen van diabetes willen weten voor hun spreekbeurt.

Hieronder een overzicht van wat vragen en reacties. Heb je zelf een vraag? Mail die naar info@diabetstype1.nl. Reacties plaatsen wij daarna in dit bericht. Je hoeft geen account op de community aan te maken. 

Makkelijker maken

Voor ons project op school willen wij iets bedenken wat het leven van een diabetespatiënt makkelijker maakt. Wij willen daarom graag van jullie weten tegen wat voor problemen jullie oplopen in het dagelijks leven. 

Antwoord van Welmoed: Er zijn best wel wat problemen, maar het lijkt me juist voor jullie - als leerlingen/studenten - zinnig deze problemen zèlf op basis van deze site actief te reconstrueren in plaats van dit hier op t platform vragen. Je leert er waarschijnlijk ook meer van als je hier zelf een onderzoekje naar doet. 

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar welke onderwerpen er vaak aan bod komen in de laatste 4 maanden en welke type reacties dit oplevert. 

Dat kun je doen op deze site in de 'gesprekken', maar ook op: Diabetes Trefpunt of (wanneer je redelijk goed in 'Engels' bent) op deze site van JDRF.

Moderne techniek

We zitten in 5 Havo en we houden ons profielwerkstuk over diabetes. Dit onderwerp hebben wij gekozen omdat wij het heel interessant vinden en het vaker voor komt dan dat mensen van onze leeftijd denken. De hoofdvraag van ons werkstuk is: 'Hoe heeft de moderne techniek invloed op diabetes?'. Met moderne techniek bedoelen wij bijvoorbeeld nieuwe manieren om je bloedsuiker op te meten. 

Met antwoorden van Thijs

Havo 5ers: Zijn er voordelen van het hebben van diabetes?

Thijs: Weinig, maar door mijn diabetes ben ik wel gestopt met roken, fiets ik naar mijn werk, eet ik veel gezonder en sport vooral heel veel meer. In dat opzicht ben ik sinds mijn diagnose nu 'gezonder' dan dat ik dat voorheen was ;-).

Havo 5ers: Wat zijn de grootste nadelen?

Thijs: De constante mentale belasting van het voorbereiden, anticiperen, en controleren op wat je eet, beweegt, gedaan hebt en wilt gaan doen. De interne motor moet namelijk exact genoeg brandstof hebben voor alles wat je doet en onder alle omstandigheden. 

Havo 5ers: Wat voor een invloed heeft het hebben van diabetes op uw leven en voedingspatroon?

Thijs: Maaltijden met grote hoeveelheden vet en koolhydraten (pizza en friet) laat ik staan. Ook pasta eet ik minder en alleen als ik niet op tijd naar bed hoef omdat dit nog lang naweeën heeft op de bloedsuiker . Zoals gezegd ben ik er gezonder door gaan eten. 

Verder eet ik heel gestructureerd en volg ik het ritme van mijn insuline en de tijd dat deze in werking is. Deze werkt namelijk 4 uur lang. Dus ik lunch pas op het moment dat deze, 4 uur na het ontbijt, helemaal is uitgewerkt en ga pas 4 uur na het avondeten slapen. Dit, zodat je exact weet hoe je bloedsuiker er voor staat, deze eventueel kan aanpassen, en dan een stabiele hebt gedurende de nacht en rustig kunt slapen.

Havo 5ers: Worden medicatie en andere middelen, vergoed door de overheid?

Thijs: Ja, in principe worden alle basisbehoeften vergoed afhankelijk van hoe goed je bent ingesteld. Hier is voldoende over te vinden op internet dus dat ga ik niet helemaal voorkauwen ;-). 

Havo 5ers: Heeft u het idee dat er genoeg hulp is?

Thijs: Voor mij persoonlijk wel. Ik heb bijvoorbeeld ook de beschikking over een diëtist terwijl ik hier geen gebruik van maak. Ook heb ik het aantal periodieke bezoeken aan de internist verlaagd omdat ik tegen steeds minder issues aan loop. Dit kan natuurlijk sterk verschillen per persoon.

Havo 5ers: Merkt u iets van de moderne techniek, en wordt het daardoor makkelijker om met diabetes om te gaan?

Thijs: Ja, maar deze ontwikkeling gaat langzaam. Ik gebruik nu, zoals velen, de Freestyle Libre die een gigantische impact heeft op de kwaliteit van leven. Ik had de (sportieve) hoogtepunten die ik nu bereik ook zeker niet bereikt zonder het extra inzicht die dit apparaatje verschaft. Zeker hierom is het verschrikkelijk jammer dat deze nog altijd niet vergoed wordt en deze uit eigen zak bekostigd moet worden. 

Havo 5ers: Wat voor methode gebruikt u om uw bloedsuiker op te meten?

Thijs: Freestyle Libre in combinatie met bijbehorende meetstrips voor incidentele extra controle.

---- 

Wil je nog meer informatie over spreekbeurten over diabetes? Kijk dan naar dit mooie overzicht van Diabetes Vereniging Nederland.