'Haha, met type 1 is iedere dag diabetesdag, hè?' Ik hoor mezelf dit cliché regelmatig de wereld in gooien als het weer bijna 14 november is. 14 november: de verjaardag van wijlen Frederick Banting, de ontdekker van insuline, én, daarom ook, Wereld Diabetesdag. In aanloop naar deze dag begint het altijd een beetje te borrelen in de diabeteswereld. En ook een beetje bij mij.

Je kan er niet omheen: ieder jaar in november, Diabetes Awareness Month, barst het geweld los om diabetes breder bekend te maken. Campagnes die duidelijk moeten maken hoeveel je op een dag bezig bent met diabetes, apps om te delen met mensen zonder diabetes, acties op straat of reclames op billboards, televisie en online: november is diabetesmaand. Geen discussie mogelijk. Punt.

Vragen

Door al die campagnes en acties, en misschien ook doordat ik onder meer werk in de diabeteswereld, krijg ik deze weken best wat vragen over Wereld Diabetesdag. 'Wat vind je van die ene actie?' 'Wow, spuiten en prikken, dat is toch heftig?' 'Heeft zo’n Wereld Diabetesdag nou echt nut?' Ik beantwoord ze allemaal vriendelijk, maar vraag me ondertussen ook af: zijn dit de vragen waar het over moet gaan?

Wat ik van een actie of campagne vind, is namelijk weinig relevant: ik weet, toevallig, best wel veel over diabetes type 1 en zo’n actie is dus vooral niet gericht op mij. Spuiten en prikken kan best pittig zijn, maar leven met type 1 diabetes is veel meer dan dat alleen. En of Wereld Diabetesdag nuttig is? 'Haha, met type 1 is iedere dag diabetesdag, hè?'

Diversiteit

Ik ben niet tegen Diabetes Awareness Month of Wereld Diabetesdag. Begrijp me niet verkeerd. Ik zou alleen zo graag andere vragen willen beantwoorden. 'Ik zag je net bezig met je insulinepomp, gaat het goed met je?' 'Hoe is dat dan voor jou, om de hele dag door je bloedglucosespiegel in de gaten te houden?' 'Ik kan me voorstellen dat type 1 best veel impact heeft. Laat je het weten als ik je ergens bij kan steunen?'

Want als íets meer aandacht verdient als het om diabetes gaat, is het de diversiteit. Diabetes type 1 is anders dan type 2, maar nog meer: iedereen met diabetes, welk type dan ook, is anders. Ik ben niet de vrouw in de campagnevideo, de man aan de talkshowtafel of het meisje van de poster. Dus de volgende keer lach ik een vraag niet weg met 'iedere dag is diabetesdag'. Want er is zoveel meer te vertellen over diabetes type 1, over mij en waarschijnlijk ook over jou. Ik wens je een hele fijne Wereld Diabetesdag!


Toch nog zin om te kijken wat je kan doen? Zie ons overzicht van activiteiten op Wereld Diabetes Dag dit jaar