Vragen en antwoorden nieuwe cijfers levensverwachting

Redactie van diabetestype1.nl • 29 October 2021

Deze week was er nieuws over de levensverwachting van mensen met diabetes, naar aanleiding van een recente studie van Nivel en RIVM in opdracht van het Diabetes Fonds. Veel mensen zijn daar erg van geschrokken. De meestgestelde vragen en antwoorden zijn op een rij gezet in dit overzicht met de meestgestelde vragen en antwoorden.

Nu al hoop op verbetering

Wat belangrijk is, is dat er nu al hoop is op meer levensjaren voor mensen met diabetes. De cijfers in het onderzoek gaan over mensen vanaf 45 jaar, die vaak al tientallen jaren diabetes type 1 hebben. Dit in een tijd dat de hulpmiddelen voor een goede bloedsuikercontrole nog niet zo ver ontwikkeld waren.

De technologie is inmiddels verbeterd en de ontwikkelingen gaan snel. Hierdoor is een betere bloedsuikercontrole mogelijk, wat zal leiden tot minder complicaties. Daarom verwachten we dat de gemiddelde levensverwachting van mensen die pas kort diabetes type 1 hebben, of het nu krijgen, zal toenemen.

Bekijk ook de video door Wietske Wits en Henk-Jan Aanstoot van Diabeter met meer uitleg over het onderzoek voor mensen met diabetes type 1.

Beeld: Diabetes Fonds