Heeft het coronavaccin invloed op je bloedsuiker?

Redactie van diabetestype1.nl • 15 December 2021

Hoe reageert je bloedsuiker op de coronavaccinatie als je diabetes type 1 hebt? Nu iedereen in Nederland binnenkort in aanmerking komt voor de boosterprik, vragen veel mensen zich dat af. Onderzoekers zagen dat het coronavaccin alleen invloed had op de bloedsuiker op dagen dat mensen bijwerkingen hadden van de prik.

Het kan soms voorkomen dat door vaccinatie (zoals bijvoorbeeld bij de griepprik) je bloedsuiker (tijdelijk) even schommelt. Maar hoe zit dit precies bij het coronavaccin? Verschillende antwoorden daarop kwamen tot nu toe alleen uit ervaringsverhalen, maar nu is er ook in de wetenschap naar gekeken.

COVAC-DM onderzoek

Onderzoekers uit Oostenrijk en Duitsland keken of het coronavaccin de bloedsuiker op korte termijn beïnvloedt bij mensen met diabetes. Dit onderzoek is onderdeel van het COVAC-DM onderzoek, dat kijkt naar de immuunrespons van het coronavaccin bij mensen met diabetes. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het vakblad Diabetes Care.

CGM-gegevens rondom coronavaccinatie

De onderzoekers bekeken de gegevens van de continue glucosemeter (CGM) van 58 mensen met diabetes type 1. Ze keken naar de tijdsperiode van twee dagen voor het vaccin, tot drie dagen erna. De meeste mensen kregen een mRNA-vaccin, zoals die van BioNTech/Pfizer en Moderna. Een klein deel van de deelnemers kreeg het AstraZeneca-vaccin. Het ging hierbij om hun eerste coronavaccinatie.

Verder keken de onderzoekers naar verschillende bijwerkingen die de deelnemers merkten na de vaccinatie, zoals verhoging, hoofdpijn of andere pijn in het lichaam, vermoeidheid of een allergische reactie op de plek waar het vaccin was gezet. De onderzoekers namen dit mee in de resultaten. Ze keken of dit te maken had met veranderingen in de bloedsuiker na vaccinatie. 

Geen verschil in Time in Range, behalve bij bijwerkingen

De onderzoekers zagen dat de Time in Range (TIR) niet veranderde rondom de coronavaccinatie. De bloedsuiker bleef dus binnen de streefwaarden. Maar met een uitzondering: op dagen dat mensen bijwerkingen hadden van het coronavaccin, was de TIR wél lager. Dit kwam door een hogere Time Above Range (TAR), oftewel de tijd boven de streefwaarden. Hun bloedsuikers waren toen dus tijdelijk wat hoger.

Uit het onderzoek blijkt dus dat het coronavaccin bij mensen met diabetes type 1 geen invloed had op de bloedsuiker, maar wel op dagen dat mensen bijwerkingen hadden. Het gaat hier om een klein onderzoek, daarom moet toekomstig onderzoek de resultaten bevestigen. En of je bloedsuiker schommelt van het vaccin, dat kan natuurlijk ook heel persoonlijk zijn. 

> Lees hier meer over corona, COVID en diabetes type 1 in het algemeen

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock